10.9.11

"Αστακός" η Θεσσαλονίκη - Πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας...


Υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται για τα επόμενα 24ώρα η Θεσσαλονίκη, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει μέτρα άνευ προηγουμένου για την αποφυγή επεισοδίων κατά τις διαδηλώσεις. Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των ... εγκαινίων. 32 διμοιρίες από την Αθήνα, 16 από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και 16 από τη Θεσσαλονίκη θα κάνουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ να μοιάζουν με απόρθητο φρούριο. Ο αποκλεισμός του κέντρου είναι το πρώτο μέτρο το οποίο θα εφαρμοσθεί, ενώ θα υπάρχουν δεύτερες και τρίτες γραμμές άμυνας, σε βάθος χώρου, έτσι ώστε αν για κάποιο λόγο σπάσει η πρώτη να μην «απειληθεί» το Βελλίδειο.



Για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στη ΔΕΘ, οι αστυνομικοί θα τοποθετήσουν φράχτη με πλέξιγκλας και μέταλλο και ίσως κάνουν χρήση του «Αίαντα», της αντλίας ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων. Το θωρακισμένο όχημα, που θα βρίσκεται σε επιφυλακή και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού και διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες και δακρυγόνα.



Κλούβες των ΜΑΤ θα παραταχθούν στην οδό Αγγελάκη, στο Σιντριβάνι, απέναντι από τη Θεολογική Σχολή, στο κτίριο της ΕΤ-3 και στις πύλες της ΔΕΘ. Ακόμη, θα συμμετέχουν 500 δικυκλιστές των ομάδων ΔΕΛΤΑ, ΖΗΤΑ και ΔΙΑΣ.



Διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να είναι μαζικότερες από κάθε άλλη φορά. Από τις 18.00 το απόγευμα οι διαδηλωτές θα αρχίσουν να μαζεύονται στα σημεία συγκέντρωσης με σκοπό να διαδηλώσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι πορείες όλων των μπλοκ θα καταλήξουν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 η ομιλία του πρωθυπουργού.



Στις 18:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν τα μέλη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μαζί με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων.

Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ που καλεί τα μέλη του στην πλατεία Αριστοτέλους στις 18.30.



Στις 18:00 στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μέλη των αντιεξουσιαστικών ομάδων.

Την ίδια ώρα από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ θα ξεκινήσουν την πορεία τους οι φοιτητικοί σύλλογοι, που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία.



Στους δρόμους βγαίνουν και οι οδηγοί ταξί από όλη την Ελλάδα που θα συγκεντρωθούν στο Ιβανώφειο και θα πραγματοποιήσουν πεζή πορεία, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Ωστόσο, δύο είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που ανησυχούν περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ. Ο ένας είναι οι Αγανακτισμένοι που έχουν προγραμματίσει τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις (στον Λευκό Πύργο, στο κτίριο του Συστήματος Προσκόπων και στο παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο) και σχεδιάζουν να αποκλείσουν τις εισόδους της ΔΕΘ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία των «Αγανακτισμένων» αυτοκινητιστών και μοτοσικλετιστών στις 17:00 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφετηρία το Α' ΚΤΕΟ στη Λαχαναγορά και προορισμό τον Λευκό Πύργο.



Μια ακόμη απρόβλεπτη ομάδα διαδηλωτών θα είναι και οι οπαδοί του Ηρακλή που θα συγκεντρωθούν στις 18.00 στο Κατσάνειο για να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας για τον υποβιβασμό της ομάδας τους.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, θα ισχύσουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.



Συγκεκριμένα το Σάββατο από τις 12.00 και μέχρι την ολοκλήρωση των διάφορων εκδηλώσεων και διαδηλώσεων δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στις οδούς Λ. Στρατού (από Καυτατζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ), Γ' Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία), Β. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Β. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι πλατεία Λευκού Πύργου), Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου) και Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι πλατεία Λευκού Πύργου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Κασσάνδρου και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Αγ. Δημητρίου και Περιφερειακής οδού καθώς και από τη Λ. Νίκης, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.



Κλειστά τα καταστήματα

Το κλείσιμο των καταστημάτων τους σχεδιάζουν οι επιχειρηματίες του κέντρου της πόλης, ύστερα από προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, για να προστατευτούν από τυχόν επεισόδια που θα ακολουθήσου τις διαδηλώσεις. Έτσι, ο ΕΣΘ καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου να κλείσουν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 μετά τις 15:00 και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποφύγουν ζημιές στα καταστήματά τους.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: