14.9.11

Αλήθειες...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Ισως το βασικότερο μειονέκτημα αυτής της κυβέρνησης είναι η αδυναμία της να εξωτερικεύσει όσα σκέφτεται και να δηλώσει ευθέως όσα σχεδιάζει. Αυτό υποκρύπτει ένα αίσθημα φόβου απέναντι στους βουλευτές της, στους υπουργούς της και φυσικά στους... ψηφοφόρους της. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά να αναζητούνται περίπλοκες διατυπώσεις για να εκφωνηθεί μία πολιτική. Ή να χρησιμοποιούνται φύλλα συκής για να κρυφτούν ορισμένες πολιτικές επιλογές που δεν έχουν αντιστροφή. Μισόλογα, αντί για καθαρές κουβέντες. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτό τη βλάπτει περισσότερο.
Π.χ. η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι υποχρεωμένη να κάνει απολύσεις στο Δημόσιο. Είτε κλείνοντας υπηρεσίες είτε μειώνοντας προσωπικό. Δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή. Ούτε απεχθέστερη απόφαση από το να στερείς τα μέσα επιβίωσης από ανθρώπους που έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους με ορισμένα δεδομένα. Αλλά δεν υπάρχει και πιο λανθασμένη πολιτική από το να κρύβεσαι πίσω από το δάκτυλό σου. Να προσπαθείς να χρυσώσεις το χάπι. Να μη λες την αλήθεια σε ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς την έχουν αντιληφθεί. Να κάνεις λόγο για «εργασιακή εφεδρεία» ενώ πρόκειται για εργασιακή αποστρατεία.
Στην πολιτική η αλήθεια κοστίζει, αλλά τελικά δημιουργεί στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει κάποιος και να εξηγήσει με ανοικτά χαρτιά τι σκοπεύει να κάνει. Χωρίς ωραιοποιήσεις. Και χωρίς να κρύβεται από όσους πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους. Γιατί δεν λένε καθαρά ποιοι τελούν υπό απόλυση και τους υποβάλλουν στο μαρτύριο της σταγόνας; Γιατί δεν εξηγούν στην κοινωνία ποιο είναι το όφελος που θα έχει πληρώνοντας αυτό το βαρύ τίμημα;
Η κατάσταση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση ή είναι πόλεμος ή δεν είναι. Αν είναι, τότε πρέπει να καταστεί σαφές ποιο αγαθό θα διαφυλαχθεί με τις απώλειες που αναπόφευκτα θα υπάρξουν στα πεδία των μαχών. Πώς γίνεται να μετέχεις σε πόλεμο και να λες στους στρατιώτες ότι θα πάρουν μέρος απλώς σε μια άσκηση;
Συμπέρασμα: η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσεις τις φοβίες της και να σταματήσει τους χειρισμούς απέναντι σε όσους πλήττονται αυτή τη περίοδο. Σε τελευταία ανάλυση ας σκεφτούν αυτό που έλεγε ο ισπανός ποιητής Χουάν Ρουίθ: «Λέγοντας την αλήθεια χάνεις φίλους, αποφεύγοντας να την πεις κερδίζεις εχθρούς».
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: