2.9.11

Προστατευτικές... «παγίδες»...


Έχουν κατασκευαστεί για να προστατεύουν τους οδηγούς όταν τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλά τους φεύγουν για οποιοδήποτε λόγο από την πορεία τους. Ενίοτε σώζουν και ανθρώπινες ζωές σε περιπτώσεις υψηλών ταχυτήτων και σφοδρών συγκρούσεων.
Ο λόγος για...
τις προστατευτικά κιγκλιδώματα σε επικίνδυνα σημεία της πόλης –πέραν αυτών στην ΠΑΘΕ- που όπως και κάθε έργο χρήζουν συντήρησης για να συνεχίσουν να είναι λειτουργικά και να εκπληρώνουν τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση τα προστατευτικά κιγκλιδώματα μπορούν να εξελιχθούν σε προστατευτικές... «παγίδες» ικανές να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές σε ανυποψίαστους οδηγούς.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων τόσο στον περιφερειακό δρόμο των Τρικάλων, ένα δρόμο με επιφορτισμένο κυκλοφοριακό φόρτο, όσο και στη γέφυρα της ΔΕΥΑΛ. Δεν είναι μόνο οι παραμορφώσεις των κιγκλιδωμάτων –αποτέλεσμα των συχνών μικρών και μεγάλων ατυχημάτων. Είναι κυρίως τα τελειώματα των κιγκλιδωμάτων, που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο –θάνατο για τον οποιονδήποτε –έστω και ελάχιστα- απρόσεκτο οδηγό αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας.
Δεκάδες φορές καθημερινά οι Λαρισαίοι περνούν δίπλα από τις «παγίδες», ελάχιστοι όμως παρατηρούν την επικινδυνότητα και συνειδητοποιούν τον κίνδυνο, που εγκυμονούν για τους διερχόμενους οδηγούς. Μεταξύ αυτών οφείλουν να είναι και οι υπεύθυνοι των αρμόδιων υπηρεσιών σχεδιάζοντας άμεσα την αποκατάσταση των προβλημάτων. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για εγκληματική αδιαφορία σε βάρος του Λαρισαίου πολίτη.
Ίσως εάν συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα, εάν κάποιος – μη γένοιτο- καρφωθεί στα φονικά κιγκλιδώματα κινητοποιηθούμε ως τοπική κοινωνία και αναζητήσουμε τους υπευθύνους για όσα δεν φρόντισαν ενώ είχαν όχι μόνο την αρμοδιότητα αλλά και την ευθύνη. Τότε όμως θα είναι αργά, γιατί είναι προτιμότερη η πρόληψη από τη θεραπεία.
Δ.Κ.

www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: