7.9.11

Στην Νιαμέι του Νίγηρα βρίσκεται ο επικεφαλής ασφαλείας του Καντάφι...


Ο υπεύθυνος ασφαλείας του συνταγματάρχη Καντάφι, Μανσούρ Ντό, είναι ένας από τους πολλούς επίσημους Λίβυους που έφθασαν στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας.

Όπως λένε, ο Ντο εισήλθε στον Νίγηρα την Κυριακή και...

ταξίδεψε μέσω της πόλης Αγκάντεζ στην έρημο.

Στο μεταξύ, μία στρατιωτική πομπή από δεκάδες βαριά οπλισμένους και πιστούς στον Καντάφι στρατιώτες που λέγεται ότι μεταφέρει χρυσό και χρήματα, διήλθε τα σύνορα. Επίσημοι από τον Νίγηρα εκτιμούν πως ο Καντάφι δεν ταξιδεύει με την πομπή αυτή.

Στρατιωτικός διοικητής των εξεγερμένων δήλωσε πως πιστεύει ότι ο Καντάφι παραμένει στη Λιβύη αλλά απομακρύνεται από περιοχές όπου μαίνονται μάχες κατευθυνόμενος προς τα νότια της χώρας. Πιστεύεται πως μερικοί από τους μαχητές του Καντάφι είναι νιγηριανής προέλευσης.

Στον Νίγηρα υπάρχει κάποια υποστήριξη προς τον Καντάφι. Τοπικές ομάδες επιχείρησαν να οργανώσουν φιλικές προς τον Καντάφι διαδηλώσεις, αν και το αποτέλεσμα ήταν περιορισμένο. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης και είναι μία νέα δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Μαχαμάντου Ισούφου εξελέγη τον Φεβρουάριο φέτος σε αντικατάσταση μιας στρατιωτικής χούντας. Προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως είναι υπεύθυνος ηγέτης, άρα είναι πιθανό να προσπαθήσει να αποφύγει μία εμπλοκή στη διαμάχη της Λιβύης.

Εικάζεται πως ο Νίγηρας ίσως αποτελεί απλώς ένα πέρασμα προς τα δυτικά της Αφρικής για όποιον διασχίζει τη Σαχάρα όπως οι πιστοί του Καντάφι. Ο υπουργός Εσωτερκών του Νίγηρα, Αμπντού Λάμπο δήλωσε χθες πως επετράπη η είσοδος στη χώρα του Ντο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: