26.9.11

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα...


Δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων μας και αναγκάζεται μετά από εκβιαστικές πιέσεις να μαζεύει τα ασυμμάζευτα. Το ίδιο καθυστερούν και οι εταίροι μας να πάρουν τις αποτελεσματικές αποφάσεις για ...
την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Έτσι τώρα είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν στο μέτρο της αναδιάρθρωσης που απέρριπταν.
Και όμως υπήρχαν υπεύθυνες φωνές που εδώ και πολύ καιρό πρότειναν την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους ως τη μόνη αποτελεσματική λύση.
Χαρακτηριστική είναι η σαφής τοποθέτηση του Σοσιαλδημοκράτη πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και επικρατέστερου υποψήφιου καγκελάριου στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές Peer Steinbrück.
Πριν ακριβώς ένα χρόνο στις 24/9/2010, σε συνέντευξή του στο Spiegel, ήταν κατηγορηματικός.
«Χωρίς την αναδιάρθρωση των δανείων της η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και πάλι,.
Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος που θα μπορούσε να οδηγήσει τους πιστωτές να παραιτηθούν από ένα μέρος των απαιτήσεών με παρατάσεις προθεσμιών και μειώσεις επιτοκίων, ή ένα κούρεμα όπως λέμε στην αργκό. Θα προκαλέσει κάποιους επειδή το λέω αυτό δημόσια: Αλλά αυτή είναι η μόνη οδός με την οποία πρέπει αντιμετωπίζονται υπερχρεωμένες χώρες, αν αυτές είναι μέλη του δικού μας κλαμπ. Και πάνω σ΄ αυτό υπάρχουν δοκιμασμένες διαδικασίες.
Σε μια αναδιάρθρωση οι τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν απαιτήσεις τους. Πολλές τράπεζες δεν θα έχουν καμία δυσκολία να το κάνουν. Για κάποιες που δεν θα μπορέσουν να το αντέξουν, υπάρχουν και τα κεφάλαια διάσωσης των τραπεζών.
Θα ήταν μεγάλο λάθος, εξαιτίας μερικών τραπεζών να πέφτει τα βάρη στις πλάτες των φορολογούμενων. Και αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν είναι ανάγκη να παρατείνεται η δυστυχία των Ελλήνων».
Ένα χρόνο μετά αυτό επανέρχεται ως το επικρατέστερο σενάριο. Ένας χρόνος όμως είναι πολύ μεγάλο διάστημα, όταν όλα τρέχουν με ηλεκτρονική ταχύτητα και προς το αδιέξοδο, με οδυνηρό κόστος για τους πολίτες.
www.kentri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: