18.9.11

Συγχωρήστε μου τη ροπή προς τη χυδαιολογία, αλλά ο κόσμος καίγεται και η ΕΣΗΕΑ χτενίζεται! ...


Tου Χρήστου Ξανθάκη

Συγχωρήστε μου τη ροπή προς τη χυδαιολογία, αλλά ο κόσμος καίγεται και η ΕΣΗΕΑ χτενίζεται!
Ενώ η δημοσιογραφική οικογένεια κοντεύει να χάσει τον μπούσουλα με όσα συμβαίνουν, οι... συνδικαλιστικοί της εκπρόσωποι αδυνατούν να εκλέξουν διοικητικό συμβούλιο στην Ενωση. Τελευταία ευκαιρία; Η αυριανή συνεδρίαση, στην οποία όμως έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθούν οι σύμβουλοι της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων και της Δημοσιογραφικής Μεταρρύθμισης. Η τελευταία μάλιστα ζήτησε την άμεση διενέργεια νέων εκλογών, ιδέα που θα καταστεί φαεινέστατη αν δεν καταφέρουν να τα βρουν την ύστατη έστω στιγμή οι 8 εκπρόσωποι που θα συνεδριάσουν. Και δεν ξέρω αν πρέπει να ξανασυζητήσουμε την απλή αναλογική...

Την ίδια ώρα στο Alter, οι 260 από τους 290 συνολικά τεχνικούς που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας εδώ και μερικές μέρες, επέστρεψαν εν τέλει στις εργασίες τους. Αιτία τα εξώδικα που έλαβαν από την ιδιοκτησία, τα οποία, σε γενικές γραμμές, τους πληροφορούσαν ότι η παρατεταμένη απουσία τους από τη δουλειά τούς θέτει κατ' ουσίαν εκτός καναλιού και σε τροχιά απομάκρυνσης. Οι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους, που είχαν προαναγγείλει και αυτοί έναρξη επίσχεσης για την περασμένη Τετάρτη, το ξανασκέφτηκαν το ζήτημα, είδαν ότι το κόνσεπτ της αλληλεγγύης δεν φτούρησε και τόσο πολύ, και το άφησαν για πιο μετά. Υπάρχει πάντως υπόσχεση της ιδιοκτησίας για εξόφληση δεδουλευμένων Αυγούστου εντός δεκαημέρου από την επιστροφή των τεχνικών στο καθήκον.

Στον ΔΟΛ από την άλλη, ασκούνται στο αγαπημένο άθλημα του διαίρει και βασίλευε. Στους διαδρόμους της Μιχαλακοπούλου επικρατεί ένα ανεπανάληπτο μαλλιοκούβαρο, με τους εφημεριδάδες να απαιτούν περικοπές απ' το ραδιόφωνο και τα περιοδικά, τους περιοδικατζήδες να ζητούν περικοπές από τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο και τους ραδιοφωνατζήδες να προτείνουν περικοπές στα περιοδικά και στις εφημερίδες. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο των προσφορών, όπου επικρατούν αντίρροπες τάσεις. Από τη μία εκείνη που υποστηρίζει ότι πρέπει να στηριχθεί η ψυχαγωγία και από την άλλη η έτερη που τάσσεται υπέρ της μόρφωσης. Και πάει λέγοντας...

Επί τη ευκαιρία, χαμός Κυρίου έγινε στη φετινή έκθεση της Σμύρνης με τους εντόπιους και αλλοδαπούς επισκέπτες να ξεπερνούν τα 1.000.000 άτομα. Βλέποντας τόσον κόσμο να περνάει από μπροστά τους, πονηρεύτηκαν σφόδρα οι υπεύθυνοι της τοπικής εφημερίδας «Χαμπέρ Εξπρές» (μέση κυκλοφορία 50.000 φύλλα) κι έβαλαν τα μυαλά τους να δουλέψουν. Το αποτέλεσμα; Οποιος επισκέπτης της έκθεσης αγόραζε ένα αντίτυπο της «Χαμπέρ Εξπρές» έπαιρνε δώρο είτε μισό κιλό μακαρόνια είτε μια φιάλη αϊράνι. Κι αναρωτιέται ύστερα ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ πώς θα ξεφύγουμε από τις ψευδεπίγραφες προσφορές...

Μου τηλεφωνούν από την Ουζουμπούρου ότι επιχείρηση που βρέθηκε να χρωστάει στο τοπικό Δημόσιο κάτι παραπάνω από 25 -μύρια έχει πίσω της μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Και η ιστορία αυτή αφορά τη συμμετοχή της ουζουμπουριανής εθνικής ομάδας στο παγκόσμιο κυνήγι κεφαλών που διοργανώθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα. Λέγεται μάλιστα ότι εκείνη την εποχή, η εκείθεν του Ατλαντικού διασπορά της Ουζουμπούρου είχε αισθανθεί πολύ έντονη τη θωπεία της εν λόγω εταιρείας.

Επί τη ευκαιρία, μιας και γράφω για την Ουζουμπούρου και τα σπορ της, μου είπανε ότι όλη την περασμένη εβδομάδα τοπικός φύλαρχος ζήταγε στο πιάτο το κεφάλι γνωστού επιχειρηματία. Δεν τα κατάφερε ωστόσο παρά την φιλότιμη προσπάθεια, καθ' ότι ο σβέρκος του υποψήφιου θύματος ήταν φτιαγμένος από... αλουμίνιο.

Δεν ξέρω αν θα τους κατεβάσει η ΠΟΣΠΕΡΤ τους διακόπτες, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι, αν οι δημοσιογράφοι ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, δελτίο δεν θα ξαναβγεί στο Ραδιομέγαρο. Ανάλογη θα είναι η στάση τους έτσι και δεν γίνει σεβαστό το δικαίωμα της δεύτερης εργασίας σε μη ανταγωνιστικό ΜΜΕ.

Το άλλο Σάββατο; Θα πάω στο Κατράκειο της Νίκαιας, στη συναυλία που διοργανώνει ο Atlantis FM 105,2 για τους Εθελοντές Διασώστες του Πειραιά.

Το σύνθημα της εβδομάδας από τοίχο της οδού Σόλωνος: «Αν κάποτε η υποταγή παρήγαγε ανδρείκελα, τώρα παράγει αμηχανία».
"Μέσα & Μedia", (Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: