18.9.11

Η Ελληνίδα υπαρχηγός του Ράιχενμπαχ...


Είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί και θα λειτουργεί "αντ' αυτού" ως επικεφαλής της Δύναμης Κρούσης, έχοντας τις επαφές με τα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης και τις... κυβερνητικές υπηρεσίες.
O ρόλος μου δεν είναι ούτε γκαουλάιτερ ούτε σκιώδης πρωθυπουργός", φροντίζει και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ο επικεφαλής της Task Force, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος έφυγε το βράδυ της Πέμπτης από την Αθήνα με τις βαλίτσες του γεμάτες σημειώσεις, σχέδια, αιτήματα και ιδέες.

Αν και δεν πρόλαβε να πάρει κάποια γεύση από τον σφυγμό της πόλης, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τη "δύσκολη και πικρή εμπειρία που βιώνουν οι Ελληνες".

Η Tasc Force, βέβαια, θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, με την προοπτική μακροχρόνιας εγκατάστασης... Το πρόσωπο που αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί και ουσιαστικά θα λειτουργεί "αντ' αυτού" ως επικεφαλής της ομάδας στην Αθήνα είναι μια Ελληνίδα με μεγάλη προϋπηρεσία στους δαιδάλους της Κομισιόν και παλαιά γνώριμη των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αθηναϊκής καταγωγής κ. Ζορζέτα Λάλη παρουσιάστηκε επισήμως από τον κ. Ράιχενμπαχ ως η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής Δύναμης Κρούσης με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης.
"Στις αρμοδιότητές μου είναι η καθημερινή επικοινωνία με υπουργεία και φορείς, για να βλέπουμε πώς προχωρούν τα πράγματα σε όσα έχουν συμφωνηθεί και να λύνω τα όποια προβλήματα υπάρξουν", εξηγεί η κ. Ζορζέτα Λάλη στο "Εθνος της Κυριακής", λίγο πριν επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Στην πράξη τα καθήκοντα της Ελληνίδας νομικού την καλούν να λειτουργήσει σε ένα σύνθετο τοπίο, που ορισμένοι το χαρακτηρίζουν "ναρκοπέδιο".

Σε αυτά περιλαμβάνεται η τακτική επικοινωνία με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θόδωρου Πάγκαλου, καθώς και με τον έτερο αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, και τις ποικίλες υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο, όπως ο φορολογικός μηχανισμός και η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Προτεραιότητα
Δεν είναι τυχαίο, προφανώς, ότι ο κ. Ράιχενμπαχ ως πρώτη προτεραιότητα ανέφερε την παροχή βοήθειας στο σύστημα συλλογής φόρων.Το τεχνικό σκέλος συνδέεται με προηγμένα προγράμματα και εφαρμογές, επιμορφωτικές ανταλλαγές υπαλλήλων, διαδικασίες κατάρτισης στελεχών και συνεργασία φορολογικών αρχών.

Ενας ακόμα υπουργός με τον οποίο θα έχει συνεχή επικοινωνία η κ. Λάλη είναι ο υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ αποτελεί την "καυτή" άμεση προτεραιότητα και καθημερινός πονοκέφαλος είναι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Το ευρωπαϊκό και γερμανικό βεβαίως ενδιαφέρον για το ΕΣΠΑ φάνηκε και όταν ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμιζε ότι "περιέργως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων", θυμίζοντας στο ακροατήριο τη φράση "λεφτά υπάρχουν".

Σε αυτό το κλίμα αναλαμβάνει καθήκοντα η κ. Ζορζέτα Λάλη, η οποία στις 26 Σεπτεμβρίου θα επανέλθει στην Αθήνα. Με σπουδές νομικής, έχει συμπληρώσει 30 χρόνια ενεργού συμμετοχής στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθώς εργάζεται στην Κομισιόν από το 1981.

Εζησε την εποχή του Ζακ Ντελόρ και το 1989 ήταν στέλεχος στο γραφείο της Βάσως Παπανδρέου, όταν διετέλεσε επίτροπος της Ελλάδας. Η ατζέντα της εποχής ήταν ο κοινωνικός διάλογος, η "κοινωνική χάρτα" της Ευρώπης και τα εργασιακά δικαιώματα. Ηταν τα χρόνια της "ευρωπαϊκής αθωότητας", όταν στις υπηρεσίες της Κομισιόν δεν κυριαρχούσαν ζητήματα συνδεδεμένα μόνον με την αγορά...

Μετά το 2001 η κ. Ζ. Λάλη βρέθηκε για λίγο στην ελληνική πραγματικότητα αρχικά στην Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ μετέπειτα ανέλαβε επικεφαλής του ΔΣ στην "Κτηματολόγιο ΑΕ", για να επιστρέψει τελικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ασχολήθηκε με τον τομέα της Ναυτιλίας και αργότερα διετέλεσε διευθύντρια για μια σειρά θεμάτων που αφορούν βιομηχανικούς τομείς.

Η νυν ενασχόλησή της στην Κομισιόν αφορά τα οικονομικά της Ενέργειας, τομέας με προφανές ενδιαφέρον στην παρούσα ελληνική συγκυρία.

"Η εικόνα που έχω προς το παρόν είναι καλή, είμαι αισιόδοξη και βλέπω ότι όταν υπάρχει βούληση, γίνονται πολλά", λέει η κ. Ζορζέτα Λάλη.

Γ. ΧΟΛΜΚΒΙΣΤ - ΝΤ. ΡΑΪΤ
Επικεφαλής στη διεύθυνση εσωτερικής αγοράς

Η Task Force θα αποτελείται αρχικά από 30 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα θα εδρεύουν στις Βρυξέλλες και θα λαμβάνουν πληροφόρηση από μια δεκαμελή ομάδα που θα εγκατασταθεί στην Αθήνα, με έδρα ίσως στα γραφεία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, στην Πανόρμου, η οποία τρέχει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Στενή συνεργασία θα υπάρχει με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Αθήνα. Παράλληλα, βασικό ρόλο στη Δύναμη Κρούσης θα έχουν δύο έμπειρα στελέχη της Επιτροπής, επικεφαλής στη διεύθυνση εσωτερικής αγοράς: ο Γιούργκεν Χόλμκβιστ πρώην γενικός και ο αναπληρωτής του Ντέιβιντ Ράιτ (φωτό αριστερά). Η πρώτη έκθεση-καταγραφή της κατάστασης που θα περιγράφει την πρόοδο των πραγμάτων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: