19.9.11

Μισθοί Βουλγαρίας στη Μαγνησία;...


Μειωμένες κατά 30% οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα μηνιαίως στο Βόλο εξαιτίας της διόγκωσης της ανεργίας. Η αύξηση των απολύσεων σε εργοστάσια, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις μεταποίησης και τουρισμού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την...

ολοένα εντεινόμενη αποδυνάμωση της παραγωγής σε σημαντικές επιχειρήσεις της περιοχής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι και συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός σε επαγρύπνηση καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το σχέδιο δράσης ανάσχεσης της ανεργίας προβλέπει «ολοταχώς» μισθούς Βουλγαρίας. Η Μαγνησία έχοντας την πικρή εμπειρία των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης της δεκαετίας του ’90 που εφευρέθηκαν μόνο και μόνο για να αναχαιτίσουν το κύμα αποβιομηχάνισης με τους δεκάδες ανέργους, αποτελεί έναν από τους Νομούς που ήδη έχουν «τεθεί στο μικροσκόπιο» των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εργασίας καθώς συγκαταλέγεται στις περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, παράδοση στο μέταλλο και τη μεταποίηση. Εάν εφαρμοστούν αυτά τα προγράμματα εφαρμοσμένων μισθολογικών ζωνών απασχόλησης με τα οποία συμφωνεί και ο ΣΕΒ θα υπάρξουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που θα αμείβονται με 350 ευρώ. Μισθό Βουλγαρίας δηλαδή ως απάντηση στο γεγονός ότι δεν περπατάνε οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις για να συμπιέσουν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Το πλάνο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας, αλλά απεύχονται να ισχύσει εργαζόμενοι και συνδικάτα, περιλαμβάνει κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και τη δημιουργία διαφορετικών μισθολογικών ζωνών σε όλη την επικράτεια, ανάλογα με τις τοπικές ή κλαδικές ανάγκες, ακόμη και με διασυνοριακές συμφωνίες και ενιαίους χαμηλούς μισθούς εντός κι εκτός συνόρων.

Να το ξεχάσουν…
Οσοι κάνουν τέτοιες προτάσεις ή επεξεργάζονται τέτοιους σχεδιασμούς, είτε είναι υπουργοί είτε είναι επιχειρηματίες, να το ξεχάσουν. Ας δοκιμάσουν να ζήσουν αυτοί πρώτα με τέτοιες αποδοχές ή με αυτές που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπου έχουν πετσοκοπεί ωράρια, υπερωρίες, ημερομίσθια και έχουν εφαρμοστεί εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και μερική απασχόληση και μετά να κάνουν πειράματα στις πλάτες μας» σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος. Χαρακτήρισε μάλιστα ο ίδιος εξωφρενική οποιαδήποτε τέτοια σκέψη και εκτίμησε ότι θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες απέναντι σε όποιον τολμήσει να επιβάλει με νόμο τέτοια σχέδια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΚΒ καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν μπορεί να είναι πειστική λύση στην ανεργία που το πραγματικό ποσοστό της στη Μαγνησία είναι πολύ υψηλότερο του 18% που μπορεί να υπολογίζει το Υπουργείο, καθώς δεν περιλαμβάνονται χιλιάδες που «δουλεύουν» μερικές ώρες τη βδομάδα ή και το μήνα, αλλά δεν θεωρούνται άνεργοι, και πάρα πολλοί ακόμα που είναι καιρό άνεργοι, αλλά δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΑΕΔ. Όλα αυτά χωρίς να μιλάμε για μαζικές απολύσεις, αλλά σε απολύσεις λίγων - λίγων ατόμων σε όλο το φάσμα των κλάδων. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία άλλωστε ήδη έχουν προηγηθεί μειώσεις προσωπικού στους κλάδους του μετάλλου και του ξύλου - επίπλου στην περιφέρεια και τον νομό, στον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων, πλέον οι αντιπροσωπείες λειτουργούν με το ένα τρίτο του προσωπικού τόσο των πωλητών, όσο και των επισκευαστών, στον κλάδο των κατασκευών ένα μεγάλο τμήμα των έργων έχει τελειώσει, ενώ έχουμε και αποχωρήσεις πολυεθνικών. Οι εκτιμήσεις εξάλλου είναι δυσοίωνες για την απασχόληση στον κλάδο λιανικού εμπορίου τους επόμενους μήνες. Οι πρώτοι υπολογισμοί άλλωστε και στο ΙΚΑ επιβεβαιώνουν ότι η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές από την αρχή του 2011 προσεγγίζει το 30%, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με πέρυσι...
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: