11.9.11

Ιδιώτες θα κρίνουν την εφεδρεία στο Δημόσιο...



Σε λογική ιδιωτικών επιχειρήσεων θα επιδιώξει να βάλει η κυβέρνηση άμεσα τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν να αξιολογήσουν το πλεονάζον προσωπικό στον... ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει άμεσα τον τρόπο αυξήσεων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, της προαγωγής και των μετακινήσεών τους. Παράλληλα οι ιδιωτικές εταιρείες για την αξιολόγηση έχουν ως στόχο να εντοπίζουν υπαλλήλους με ικανότητες και διάθεση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού και όχι υπαλλήλους που «εφησυχάζουν» στην ασφάλεια του Δημοσίου. Ετσι η κυβέρνηση στοχεύει να δημιουργήσει έναν ευέλικτο δημόσιο τομέα στον οποίο θα μπορούν να προσλαμβάνονται ακόμα και ιδιωτικοί υπάλληλοι, των οποίων θα αναγνωρίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

Εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων θα αναλάβουν την αξιολόγηση των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει να βρει εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν την αξιολόγηση και θα καθορίσουν το πλεονάζον προσωπικό.

Ο λόγος που θα αναλάβουν ιδιώτες και όχι στελέχη μέσα από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι για να αποφευχθούν φαινόμενα «ξεκαθαρίσματος», είτε λόγω κομματικής προέλευσης είτε λόγω προσωπικής εμπάθειας.

Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί οι ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν μόνες τους την αξιολόγηση, τελικά θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια και το ΑΣΕΠ. Αφού καθοριστεί το πλεονάζον προσωπικό, θα περάσουν όλοι στην εφεδρεία, όπου επί έναν χρόνο θα παίρνουν το 60% του μισθού τους.

Στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ οι «έφεδροι» θα έχουν προτεραιότητα κατά 10% όταν θα πρόκειται για μόνιμες θέσεις εργασίας και κατά 30% όταν θα πρόκειται για ορισμένου χρόνου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας έχει έτοιμο ήδη το νέο βαθμολογικό και μισθολογικό σύστημα, το οποίο έχει στείλει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις που αλλάζουν τα πάντα στο μισθολογικό και βαθμολογικό κομμάτι του Δημοσίου.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: