15.9.11

Τουρκικοί σχεδιασμοί για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ


Λευκωσία: Η Άγκυρα διαμορφώνει τρόπους αντίδρασης και αποτροπής των ερευνών που θα αρχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου. Στο παιχνίδι των αντιδράσεων έχει εμπλέξει και το ψευδοκράτος, γεγονός που προκύπτει και από δύο γεγονότα:
Πρώτο, σήμερα θα πραγματοποιηθεί...

σύσκεψη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή και απεσταλμένων του Έρογλου (Οζερσάι και Γκιουνγκιόρ) για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Δεύτερο, την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Κυπριακού. Ο Αταλάϊ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ε/κ πλευρά αναλαμβάνει σημαντικό ρίσκο με την απόφαση της αυτή να αρχίσει έρευνες. Έστειλε δε μήνυμα ότι η Τουρκία θα «προστατεύσει τους Τ/Κ» ενώ ο Εγκεμέν Μπαγίς ισχυρίσθηκε ότι οι έρευνες θα διενεργηθούν σε «αμφισβητούμενη περιοχή».

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι παρά το γεγονός ότι τεντώνουν το σχοινί, δεν θα φθάσουν μέχρι το σημείο να το κόψουν. Δεν φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πολεμικά σενάρια και δεν είναι στις προτεραιότητες τους η πρόκληση θερμού επεισοδίου, χωρίς αυτό να αποκλείεται. Φαίνεται ότι θα υιοθετήσουν αποφάσεις που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, με φόντο, μεταξύ άλλων, και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Έχουν ήδη δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Τι γίνεται στον αέρα και στη θάλασσα

Πόλεμος νεύρων από στρατιωτικούς Τουρκίας - Ισραήλ και Κύπρου, με τουρκικά μαχητικά, ισραηλινά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερα στην περιοχή των κοιτασμάτων και δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς να αναλαμβάνουν νέο ρόλο με βάση το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Την Τετάρτη το πρωί, τουρκικά μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη, πέταξαν από την Τουρκία ανατολικά της Κύπρου -από τον Απόστολο Αντρέα- και μετά κατευθύνθηκαν νοτιοδυτικά μέχρι ανοικτά της Αμμοχώστου, χωρίς να πλησιάσουν περιοχές των κυπριακών «οικοπέδων».

Πόλεμος νεύρων από στρατιωτικούς Τουρκίας - Ισραήλ και Κύπρου.

Η παραβίαση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από άλλες παρόμοιες παραβιάσεις στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, ειδικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου του Ισραήλ, πετούν στην περιοχή και κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, σε ύψος πέραν των 40.000 ποδών, προφανώς για επιτήρηση.

Μείνετε πέντε μίλια μακριά

Όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη που σκοπεύουν να περάσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και οι ναυτιλιακές και αεροπορικές Αρχές σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο σε όλες τις χώρες, έχουν ενημερωθεί ότι η Πλατφόρμα «Ηomer Ferrington» εγκαθίσταται στις 33.11.05 μοίρες βόρεια και 033.16.79 ανατολικά και απαιτείται ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: