17.9.11

Γαλλία: Απαγορεύεται η προσευχή μουσουλμάνων στους δρόμους...


Η απαγόρευση των προσευχών των μουσουλμάνων στους δρόμους ετέθη σε εφαρμογή στη Γαλλία, αναγκάζοντας χιλιάδες πιστούς να χρησιμοποιήσουν ως χώρο λατρείας ένα... παλιό κτίριο της πυροσβεστικής.

Λόγω των αντιδράσεων, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Κλοντ Γκεάν, διεμήνυσε ότι όσοι δεν υπακούσουν στην απαγόρευση, θα αντιμετωπίσουν την αυστηρότητα των αστυνομικών αρχών.

Πάντως, η απαγόρευση είναι χαρακτηριστική του προβλήματος της Γαλλίας όσον αφορά την ενσωμάτωση περίπου πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων, που μένουν στη χώρα, αλλά δεν έχουν χώρους λατρείας.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και η απόφασή της να επιβάλλει την απαγόρευση, έγινε μετά από διένεξη με την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, η οποία ήταν έντονα επικριτική στην εικόνα των μουσουλμάνων που άπλωναν χαλάκια και προσεύχονταν σε δρόμους σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, κάνοντας λόγο περί «εισβολής».

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στο Παρίσι να προσεύχονται στους δημόσιους χώρους που τους διατίθενται, ενώ εκκρεμεί η κατασκευή ενός τεράστιου λατρευτικού χώρου.

Οι κινήσεις αυτές αποδίδονται από πολλούς σε τακτική προσεταιρισμού των ακροδεξιών ψηφοφόρων, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, κι ενώ τα ποσοστά του Νικολά Σαρκοζί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γαλλική κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την επίδειξη θρησκευτικής πίστης. Είχε προηγηθεί και η απαγόρευση της μαντίλας από γυναίκες σε δημόσιους χώρους, κάτι που είχε επικριθεί ως κίνηση που στρέφεται κατά των μουσουλμάνων και μόνο.


Η Γαλλία έχει την μεγαλύτερη κοινότητα μουσουλμάνων από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό τους είναι θρησκευόμενοι, σύμφωνα με μουσουλμανικές οργανώσεις.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: