18.9.11

Επιμένει στις απειλές η Τουρκία...


Εμμένει στις απειλές η Άγκυρα για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ξεκινάει η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η... πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Με την έναρξη της γεώτρησης η Λευκωσία θα προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των γεωτρήσεων και τις απειλές της Άγκυρας.

«Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτου, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Ενημερώθηκαν ασφαλώς και οι πολιτικές δυνάμεις για τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων» είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Για πρόκληση μιλάει η Άγκυρα

Η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της και προειδοποιεί ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει τις έρευνες τότε και η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις μαζί με την ηγεσία των κατεχομένων στη βόρεια Κύπρο.

«Αν αυτό το τετελεσμένο γεγονός συνεχιστεί υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε...Η Βόρεια Κύπρος μπορεί να προχωρήσει στις ίδιες έρευνες με την Τουρκία και την TPAO» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της χώρας.

«Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η διεθνής κοινότητα» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός και επισήμανε ότι ήδη μία αντιπροσωπεία από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας έχει μεταβεί στη Βόρεια Κύπρο για να συζητήσει το θέμα με αξιωματούχους.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε μάλιστα ότι τα «μονομερή» σχέδια εκμετάλλευσης της Κύπρου αποτελούν «πρόκληση».

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ έκανε έκκληση στις δύο πλευρές στην Κύπρο να βρουν κοινό έδαφος στις έρευνες, που έχουν γίνει εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού. «Τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν έκκληση σε όσους εμπλέκονται για να επιλύσουν αυτό το θέμα με ειρηνικό τρόπο» είπε η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Lisa Buttenheim.

Συνάντηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων Αθήνας - Τουρκίας

Συνάντηση με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Νετζντέτ Οζέλ είχε το Σάββατο ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος, Ιωάννης Γιάγκος. Οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική και ο Ιωάννης Γιάγκος συνεχάρη τον Νετζντέτ Οζέλ για την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Όχι» στη μεσολάβηση των ΗΠΑ

Η Τουρκία, δια στόματος του Αχμέτ Νταβούντογλου, διαμηνύει ότι δεν χρειάζεται τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με το Ισραήλ.

«Δεν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που χρειάζεται μεσολάβηση. Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Πάντως το θέμα θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: