21.9.11

Διάγγελμα Ντερμπεντέρη...


Εξουσία. Κάθε βράδυ απευθύνεται, απ' το δελτίο του MEGA, στον ελληνικό λαό. Λίγο είναι (και χωρίς στήριξη από ψυχολόγο)?
Κι έχει και το - ενημερωτικό- βοήθημα της στήλης στα ΝΕΑ.
Το "ντόμπερμαν της ενημέρωσης" - τι δίκιο που είχε ο Στάθης!- το ξεπέρασε ως ύβρι. Ηγεμών νιώθει ο άνθρωπος, με μια ευδιάκριτη, πλέον, κλίση - κλινικής διερεύνησης από ειδικούς - προς το "σύνδρομο Καλιγούλα".
Το "διάγγελμα", σύμπτωμα αναπόφευκτο...


Είναι μονόδρομος
Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Αν είχα την πρακτική δυνατότητα, θα απευθυνόμουν σε κάθε βουλευτή και σε κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χωριστά για να τους θέσω μια πολύ απλή ερώτηση:
Με το... χέρι στην καρδιά, πιστεύουν ότι η μια ή η άλλη παράταξη μπορεί από μόνη της να βγάλει τη χώρα από τη σημερινή κρίση; Οτι είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ, διαθέτουν τις πολιτικές αντοχές και τις διαχειριστικές ικανότητες να φέρουν σε πέρας την ανόρθωση του τόπου και τις αλλαγές που απαιτούνται για να το καταφέρουν; Κι ότι είναι απλώς θέμα μικρής, μεσαίας ή μεγάλης αυτοδυναμίας για να το επιτύχουν;
Δεν νομίζω ότι θα βρω πολλούς να απαντήσουν καταφατικά.
Η κυβέρνηση το έχει ομολογήσει σχεδόν επισήμως. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποδύεται προς το παρόν τον παλικαρά αλλά μόνο μια ματιά στο ακροατήριο του Σαμαρά στη ΔΕΘ αρκεί για να προκαλέσει ανατριχίλες - από τους ναυαγούς του 2009 πώς θα ξεπηδήσουν οι σωτήρες του 2011;
Το γεγονός είναι ότι, σήμερα που μιλάμε και με την κρίση στο πιο οξύ σημείο της, οι αντοχές της κυβερνητικής παράταξης έχουν εξαντληθεί προ πολλού και οι αντοχές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε που έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα.
Ολοι αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το σχέδιο που έχει μπροστά του ο τόπος ξεπερνάει κατά πολύ το μπόι και τις προδιαγραφές των δυο παρατάξεων που θέλουν να τον κυβερνούν. Καλώς ή κακώς.
Υπό αυτήν την έννοια, η συνεργασία τους δεν είναι ζητούμενο. Είναι μονόδρομος.
Μόνο που μια τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς εκλογές. Για λόγους που έχουμε ήδη εξηγήσει:
n Διότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες για το διάστημα 2009-2011 και να μηδενιστεί το κοντέρ.
n Για να υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή και να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση.
n Για να αποτυπωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα αναλάβουν να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν αυτήν τη συμφωνία.
Αν, τώρα, μια νέα διακομματική ισχυρή κυβέρνηση κατορθώσει να ξανακουβεντιάσει και μερικά πράγματα με τους εταίρους, ακόμη καλύτερα. Θα είναι το μπόνους για να ξεκινήσουν με το δεξί.
Ευλόγως, λοιπόν, στις κυβερνητικές διαβουλεύσεις και στα Υπουργικά Συμβούλια τίθεται ανοιχτά πλέον θέμα εκλογών. Ευλόγως ψάχνουν για διέξοδο.
Οι εκλογές, βεβαίως, δεν μπορούν να γίνουν αύριο. Αλλά αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πάρουμε την έκτη δόση και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στα τέλη Οκτωβρίου, τίποτα δεν τους εμποδίζει να προχωρήσουν.
Ολα, όμως, τους υποχρεώνουν να βιαστούν. Διότι ο χρόνος εξαντλείται με απίστευτη ταχύτητα.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: