15.9.11

Πανάκριβο σωσίβιο από Μέρκελ - Σαρκοζί...


Σε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης κατέληξε η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και στην περικοπή των δαπανών
Αγώνας δρόμου θα είναι για την κυβέρνηση το διάστημα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον ...

πρωθυπουργό δόθηκε το "πράσινο" φως για να προχωρήσουν άμεσα επτά μεγάλες αλλαγές.

Στην κυβερνητική ατζέντα "άμεσης δράσης" βρίσκονται:

Tο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων.
Η επιτάχυνση του ελέγχου των προνοιακών επιδομάτων.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση των φορέων του Δημοσίου.
Οι αλλαγές στα εργασιακά.

Στην κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν πέραν του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου, επτά κορυφαίοι υπουργοί, αλλά και στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, σε συνδυασμό με την περικοπή δαπανών.

Παράλληλα, έγινε προετοιμασία για την αυριανή σύνοδο του Eurogroup, ενώ συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που είχαν τεθεί κατά τη θερινή περίοδο (σ.ς τα 47 νομοσχέδια) καθώς και η ανάδειξη νέων προτεραιοτήτων για τους επόμενους δύο μήνες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από τον κ. Βενιζέλο ως "κολασμένοι".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι πέρα από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων με την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τον υπουργό Εργασίας, οι οποίες εκτιμάται πως θα αποφέρουν σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες το 2011 και το 2012, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της επισκόπησης των προνοιακών επιδομάτων.
Το πράσινο φως για επτά μεγάλες αλλαγές δόθηκε χθες στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου
Το πράσινο φως για επτά μεγάλες αλλαγές δόθηκε χθες στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης τα προνοιακά επιδόματα ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και αν προστεθεί το 1 δισ. για τις επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ, η συνολική δαπάνη υπολογίζεται σε 7,5 δισ. ετησίως. Σε ερώτηση για το πόσο θα μειωθεί το συνολικό ποσό των 7,5 δισ., ο κ. Μόσιαλος, αφού χαρακτήρισε εύλογο το ερώτημα, απάντησε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει η ενιαία βάση δεδομένων, να διαπιστωθούν ενδεχόμενες επικαλύψεις και κατ' επέκταση ο ακριβής αριθμός των πραγματικών δικαιούχων.

Οσον αφορά το ενιαίο μισθολόγιο και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος έκανε γνωστό πως θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναδιάρθρωση των φορέων με την έκδοση σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.
Καυστικός έναντι συναδέλφων του εμφανίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος
Καυστικός έναντι συναδέλφων του εμφανίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος

Σχετικά με τον ρόλο της ομάδας δράσης (task force), ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε πως θα είναι "συμβουλευτικός και μόνον" και ότι "η πρωτοβουλία θα ανήκει πάντα στην ελληνική διοίκηση".

Η τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η ομάδα δράσης στην ελληνική κυβέρνηση αφορά θέματα φορολογικά, παρακολούθησης δημοσίων δαπανών, απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ, μετανάστευσης και μεγάλων έργων. Θα είναι 25μελής, με τα 2/3 να βρίσκονται στις Βρυξέλλες και το 1/3 στην Ελλάδα.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θα συζητείται είτε η συνδρομή εθνικής διοίκησης, είτε διεθνούς οργανισμού, είτε διεθνών εμπειρογνωμόνων που θα επιλέγονται με ανοιχτές προκηρύξεις, είτε ένας συνδυασμός όλων.

Λευτέρης Γαλανός
galanos@pegasus.gr

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κόντρες και βολές με το μυαλό... στην τηλεδιάσκεψη

Αν και μιλούσαν με αριθμούς και παραδείγματα, προσπαθώντας να διεισδύσουν στις κρίσιμες "λεπτομέρειες", περιέγραφαν μικρές ή μεγαλύτερες "ανατροπές" στα εισοδήματα και στην εργασιακή σχέση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, στην πραγματικότητα το "μυαλό" τους βρισκόταν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής που θα ακολουθούσε.

Η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου κράτησε λιγότερο από άλλες φορές, αφού ο πρωθυπουργός είχε περιορισμένο χρόνο μέχρι τη "σύνδεση" με τους ισχυρούς της Ευρώπης, Μέρκελ και Σαρκοζί. Η κουβέντα είχε προχωρήσει αρκετά, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε από την αίθουσα προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τη θεματολογία της σύσκεψης: ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, περαιτέρω περικοπές δαπανών και "άλματα" για την επίτευξη των στόχων. Ολα αυτά ανάμεικτα με κόντρες, ψύχραιμες παραινέσεις και ρεαλισμό. Από τους κορυφαίους υπουργούς (Βενιζέλο, Ρέππα, Ραγκούση, Καστανίδη, Σκανδαλίδη, Χρυσοχοΐδη κ.ά.) απουσίαζαν στο εξωτερικό ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ανδ. Λοβέρδος, που έφτασε στο τέλος της συνεδρίασης.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα "καυτά" σημεία της επικοινωνίας του με τους ομολόγους του, κ. Σόιμπλε και Μπαρουάν, για το Eurogroup, την τρόικα, τις ενδείξεις σχετικά με τη συμμετοχή των διεθνών τραπεζών (PSI), τις αποκρατικοποιήσεις, το φορολογικό, αλλά και την αναπαραγωγή "φημών και στερεοτύπων".

Οι αιχμές από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ήταν κάτι παραπάνω από σαφείς και σύμφωνα με πληροφορίες στόχευαν... τουλάχιστον τον Ανδ. Λοβέρδο, αλλά και άλλους υπουργούς: "Δεν είναι καθόλου παραγωγικό και πρόσφορο, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης να υιοθετούν και να συζητούν γύρω από τέτοιου είδους φήμες που λειτουργούν βλαπτικά για τη χώρα, διότι τέτοιου είδους συζητήσεις που έχουν σχέση με την ύφεση, την πραγματική οικονομία και τα βάρη που σηκώνει ο Ελληνας πολίτης, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με χαρτοπαικτικούς όρους, ως μπλόφες ή εκβιασμοί.

Πρόκειται για την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, κυρίως για την υπεράσπιση της ίδιας της υπόστασης της εθνικής οικονομίας", είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο Χρ. Παπουτσής... συνέχισε: "Θα ματώσουμε όλοι, το ξέρουμε, ας αφήσουμε μακριά λοιπόν την παιδική αρρώστια να βάζει ταμπέλες ο ένας στον άλλο και ας τιθασευτεί ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός". Στον ίδιο τόνο ήταν και οι παρεμβάσεις των κ. Ρέππα, Καστανίδη και Σκανδαλίδη, ο οποίος πρότεινε να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή (μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από το εξωτερικό) για να αποφασίσουν τον πολιτικό σχεδιασμό της κρίσιμης περιόδου.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: