8.9.11

Νταλίκες...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Το διδάσκουν στις καλές σχολές μάνατζμεντ: για να είσαι πειστικός όταν παίρνεις μια απόφαση πρέπει να έχεις υπόψη το ανέκδοτο με τις νταλίκες που τρέχουν σε αντίθετο ρεύμα σε έναν στενό δρόμο. Μία από τις δύο πρέπει να ... παραμερίσει. Ποια από τις δύο; Ξαφνικά ο οδηγός της μιας νταλίκας βγάζει το τιμόνι και το πετάει από το παράθυρο και ξηλώνει τα φρένα. Μένει έτσι χωρίς επιλογή. Μοιραία, αν θα υπάρξει σύγκρουση βαρύνει πλέον τον άλλο οδηγό.
Αν στη θέση της μιας νταλίκας βάλουμε την κυβέρνηση, τότε το βράδυ της Τρίτης ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξεκόλλησε το τιμόνι και πάτησε γκάζι στην κατηφόρα. Τώρα για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλη επιλογή: πρέπει να εφαρμόσει ό,τι είπε. Στη θέση του οδηγού της άλλης νταλίκας βρίσκονται όσοι θίγονται - δικαίως ή αδίκως. Θα παραμερίσουν ώστε να περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα ή θα επακολουθήσει μετωπική σύγκρουση με θύματα; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ιδίως για όσους δεν έχουν πλέον τίποτε να χάσουν. Συνεπώς, η αποφασιστικότητα που δείχνει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση μπορεί να έρχεται κατόπιν εορτής. Και πάντως θα χρειαστεί και κάτι περισσότερο από επίδειξη αποφασιστικότητας: σχέδιο.
Οσοι είναι μέσα στα πράγματα ξέρουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εφαρμογής όσων αναγγέλθηκαν. Η αναγκαστική στροφή που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, εγκαταλείποντας το ύφος «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» που είχε το βράδυ που τα έσπασε με την τρόικα, δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα. Αρκετοί φάκελοι με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν είναι άδειοι. Επιπλέον, η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοίμασε αναλόγως την κοινή γνώμη. Αντίθετα, συχνά οι υπουργοί έκλειναν το μάτι στις επιμέρους ομάδες και παραμύθιαζαν την τρόικα. Ακόμη και το περασμένο Σαββατοκύριακο, αν υπήρχε ένα μήνυμα στην ομιλία του Πρωθυπουργού προς το εσωκομματικό ακροατήριο, αυτό το μήνυμα δεν είχε καμιά σχέση με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ακολούθησε. Κοντολογίς, καμιά από τις δύο νταλίκες δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης. Αυτό το κενό ίσως προεξοφλήσει τελικά και το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Γιατί, όπως έχει πει ο αμερικανός προπονητής του μπάσκετ Τζον Γούντεν: «Η αποτυχία της προετοιμασίας είναι η προετοιμασία της αποτυχίας».
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: