16.9.11

Πλώρη για τη Γαύδο...


Haniotika-nea.gr
Πλώρη για Αγιά Ρουμέλη, Λουτρό και Γαύδο βάζει σήμερα το πρωί το «Δασκαλογιάννης», δίνοντας τέλος στην πολυήμερη ομηρεία παραθεριστών, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί με τα αυτοκίνητά τους, στη συσσώρευση σκουπιδιών, αλλά και στην έλλειψη πετρελαίου.
Μετά από 10 ημέρες έντονων πολιτικών πιέσεων, ο ...
υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσε τελικά χθες εντολή να λύσει τους κάβους το πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ και να πραγματοποιήσει δρομολόγια ως οχηματαγωγό. Είχε προηγηθεί πυρετός διαβουλεύσεων και πολιτικές παρεμβάσεις από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, ενώ χθες το μεσημέρι αγανακτισμένοι παραθεριστές στην ακριτική Γαύδο είχαν καταλάβει το Δημαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

Ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης, τόνισε ότι μετά τις παρεμβάσεις βουλευτών και την πίεση που ασκήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο υπουργός, κ. Χρυσοχοΐδης, έδωσε χθες το μεσημέρι εντολή να δοθεί άδεια στο «Δασκαλογιάννης» ως οχηματαγωγό και χωρίς επιβάτες για να εκτελέσει δρομολόγια, ώστε να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από την Αγιά Ρουμέλη, το Λουτρό και τη Γαύδο, να απεγκλωβιστούν τα αυτοκίνητα των παραθεριστών που βρίσκονται στο ακριτικό νησί και να εφοδιαστεί η Γαύδος με πετρέλαιο.

«Υπήρξε πολιτική απόφαση επιτέλους από τον κ. Χρυσοχοΐδη και βγήκε το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας στο ´Δασκαλογιάννης´ ως οχηματαγωγό (Rο-Rο) για να εκτελέσει προσωρινά τα δρομολόγια μέχρι να τελειώσει η ιστορία με τα νέα πιστοποιητικά και τον νηογνώμονα.

Ετσι, μέχρι τότε το ´Γραμβούσα´ θα μεταφέρει τους επιβάτες και το ´Δασκαλογιάννης´ θα κάνει τα υπόλοιπα», δήλωσε, αργά χθες το απόγευμα στα «Χ.Ν.», ο κ. Πολάκης.

ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΓΑΥΔΟΣ

Να σημειώσουμε ότι η κατάσταση στη Γαύδο χθες είχε φτάσει σε οριακό σημείο καθώς από σήμερα κάτοικοι και επισκέπτες θα είχαν να αντιμετωπίσουν, εκτός των άλλων και την έλλειψη νερού, αφού χωρίς πετρέλαιο δεν λειτουργεί το αντλιοστάσιο.

Μάλιστα, προκειμένου να πιεστεί το Υπουργείο να δώσει μια λύση, οι επισκέπτες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί με τα αυτοκίνητά τους, κατέλαβαν, μαζί με κατοίκους, χθες το μεσημέρι το Δημαρχείο Γαύδου και αποχώρησαν στις 8 το βράδυ, όταν ενημερώθηκαν από το Υπουργείο ότι δόθηκε λύση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα «Χ.Ν.» η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Γαύδου, Ευαγγελία Καλλίνικου, εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τους αγανακτισμένους παραθεριστές, ενώ υπογράμμισε ότι δεν δημιούργησαν κάνενα πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου. «Τα παιδιά δεν ενόχλησαν καθόλου. Οι δουλειές έγιναν κανονικά την ημέρα και αποχώρησαν γύρω στις 8 το βράδυ, όταν επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο», ανέφερε η κα Καλλίνικου, μεταφέροντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια κατοίκων και επισκεπτών, οι οποίοι δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο όλες αυτές τις ημέρες που υπήρχε το πρόβλημα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι από τους επισκέπτες του νησιού είναι πολλοί εκείνοι που έχουν φύγει και έχουν αφήσει τα αυτοκίνητά τους στη Γαύδο, ενώ αρκετοί είναι αποφασισμένοι να κινήσουν νομικές διαδικασίες ζητώντας αποζημίωση.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ο βουλευτής Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», αργά χθες το βράδυ, επεσήμανε ότι «από χθες (σ.σ. προχθές) που ειδοποιήθηκα από τον δήμαρχο κ. Πολάκη ήμουν σε συνεχή επαφή με τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου κ. Νίκο Λίτινα στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης για αυτό το σοβαρό ζήτημα. Το μεσημέρι με πήρε τηλέφωνο ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου και ο αρμόδιος σε θέματα έκδοσης των πιστοποιητικών κ. Δασκαλάκης και με διαβεβαίωσαν ότι έχουν έτοιμο πιστοποιητικό για το ´Δασκαλογιάννης´ προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ενημέρωσα αμέσως τον κ. Πολάκη, ο οποίος είχε αντίστοιχη ενημέρωση και πιστεύω ότι τελικά επιτέλους θα δοθεί λύση στο πρόβλημα».

Από την πλευρά της η βουλευτής Χανίων, κα Ευαγγελία Κουρουπάκη, η οποία βρισκόταν σε επικοινωνία με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας ήδη από την 5η Σεπτεμβρίου -όταν και προέκυψε το πρόβλημα- σε σχετική ανακοίνωσή της (που απέστειλε πριν τις τελευταίες εξελίξεις) χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρόβλημα η κρατική μηχανή.

«Από τους μέχρι τώρα χειρισμούς αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κρατική μηχανή παραμένει δυσκίνητη και αγκυλωμένη σε γραφειοκρατικές πρακτικές, ανίκανες να δώσουν λύσεις σε έκτακτες συνθήκες και ταλαιπωρώντας Ελληνες και ξένους πολίτες. Στην πρώτη φάση χρειάστηκε ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης, να προχωρήσει σε κατάληψη του πλοίου ´Σαμαριά´, ώστε να απεγκλωβιστούν οι επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς. Σήμερα, 9 μέρες μετά, διαπιστώνεται ότι το κράτος παραμένει ανάλγητο, άκαμπτο, χωρίς καμιά ευελιξία και ευαισθησία μπροστά στη συνέχιση και κλιμάκωση των προβλημάτων σε Γαύδο, Λουτρό και Αγιά Ρουμέλη με τη συσσώρευση απορριμμάτων, που απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία, τον εγκλωβισμό των Ι.Χ. επισκεπτών, αλλά και με την επικείμενη έλλειψη πετρελαίου στη Γαύδο».

Να σημειώσουμε επίσης ότι η κα Κουρουπάκη είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας άμεση δρομολόγηση οχηματαγωγού πλοίου.

Την ανάγκη άμεσης δρομολόγησης πλοίου στη Γαύδο και σε περιοχές του Δήμου Σφακίων ζήτησε με παρέμβασή του και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Ειδικότερα, μετά την κατάθεση της αναφοράς με το αίτημα του Δήμου Σφακίων για το τεράστιο και επείγον πρόβλημα της περιοχής του Δήμου Σφακίων και του νησιού της Γαύδου που αφορά στα καύσιμα, τη μεταφορά αυτοκινήτων και ανθρώπων και τα απορρίμματα, ο κ. Κριτσωτάκης επικοινώνησε χθες με τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Χρυσοχοΐδη και του έθεσε το θέμα, τη σπουδαιότητα και την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Σφακίων για άμεση λύση με δρομολόγηση πλοίου σήμερα. Και ο κ. Κριτσωτάκης επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι ο υπουργός «δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί λύση σήμερα (σ.σ. χθες) για τα άμεσα θέματα και σύντομα θα υπάρξουν οριστικές λύσεις».

Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες και τα γεγονότα που ακολούθησαν η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εκφράζει τη στήριξή της προς τον δήμαρχο Σφακίων, κ. Παύλο Πολάκη.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ενωσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «H Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας εις βάρος του δημάρχου Σφακίων, κ. Παύλου Πολάκη καθώς ο συγκεκριμένος τοπάρχης έκανε κίνηση ηθικού καθήκοντος, που αφενός προσέφερε βοήθεια σε ανθρώπους που διάλεξαν να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και αφετέρου προφύλαξε τη δυσφήμηση του τουριστικού προϊόντος και βασικού εισοδήματος της εθνικής οικονομίας, που τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε έχει ανάγκη η χώρα μας. Οι ενέργειες του δημάρχου δείχνουν ηγετική μορφή, δύναμη ψυχής, παλληκαρίσια πρωτοβουλία, πάνω από το ´γράμμα του νόμου´, που θα πρέπει, όχι απλώς να μην τιμωρούνται, αλλά να βραβεύονται από ανοιχτά μυαλά, αλλά και ακόμα να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για άλλους άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, για μια κοινωνία με αναπτυξιακούς ορίζοντες, με προοπτική».

Πολιτική λύση... αντί στρατιωτικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Χρυσοχοΐδη -και οι οποίες οδήγησαν στην επίλυση του προβλήματος- ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, είχε ζητήσει νωρίτερα χθες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τη διάθεση αρματαγωγού πλοίου προκειμένου να μεταφερθούν τα αυτοκίνητα που έχουν αποκλειστεί στη Γαύδο καθώς επίσης και απορριμματοφόρο όχημα για την αποκομιδή των απορριμμάτων από το Λουτρό και την Αγιά Ρουμέλη.

Τελικά, ωστόσο, το Υπουργείο φαίνεται ότι επέλεξε να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα αντί στρατιωτικής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: