20.9.11

Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν, οι πετρελαϊκές έρχονται...


Μακριά από τον αρκτικό κύκλο να μείνουν οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ζήτησε η Ρωσία, προαναγγέλοντας δραστηριοποίηση των χωρών του Συμβουλίου της Αρκτικής. "Τα βόρεια σύνορά μας ήταν κλειστά εξαιτίας του... πάγου και της δριμύτητας του κλίματος ... Όμως οι πάγοι εξαφανίζονται και δεν μπορούμε να αφήσουμε 20.000 χιλιόμετρα χωρίς επιτήρηση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι", τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Interfax ο Αντον Βασίλεφ, ειδικός πρεσβευτής στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κλιματική αλλαγή αφήνει ελεύθερο το τοπίο και η αυξανόμενη ζήτηση για νέες πηγές ενέργειας επιβάλει να συναφθούν νέες, σαφείς διεθνείς συμφωνίες για την κατανομή των φυσικών πόρων της Αρκτικής και τη χρήση τους, πρόσθεσε. Αυτό όμως, θα πρέπει να γίνει από τις χώρες που έχουν επικράτεια στην περιοχή, προσέθεσε.

Οι χώρες του Συμβουλίου της Αρκτικής, δηλαδή η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία (και η Γροιλανδία που της ανήκει), η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ισλανδία και τα νησιά Φερόε, θα πρέπει να θέσουν τις βάσεις για τις νέες συμφωνίες, όπως εκτίμησε, όχι ξένοι οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η Αρκτική θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους ... όμως εμείς που ζούμε εκεί θα πρέπει να θέσουμε τους κανόνες του παιγνιδιού", είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλεφ.

Οι δηλώσεις Βασίλεφ έγιναν λίγες ώρες πριν την ομιλία Πούτιν σε διεθνές φόρουμ με θέμα την Αρκτική στον Αρχάγγελο, το κύριο ρωσικό λιμάνι στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: