8.9.11

Ευρωμπάσκετ: Πρεμιέρα της Εθνικής στη Β’ φάση με Σλοβενία...


Λίγες ώρες έχουν απομείνει για το τζάμπολ του σημαντικού αγώνα της Εθνικής Μπάσκετ με τη Σλοβενία (8/9 στις 21.00, ΕΤ1) στο Βίλνιους, για την 1η αγωνιστική της Β' Φάσης του Ευρωμπάσκετ, και οι διεθνείς καλαθοσφαιριστές είναι αποφασισμένοι να μετουσιώσουν στο παρκέ τις οδηγίες του...

ομοσπονδιακού τεχνικού κ. Ηλία Ζούρου και των συνεργατών του, οι οποίοι... ξημεροβραδιάζονται για να «οπλίσουν» τους παίκτες με τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αντίπαλο της Εθνικής.

Το «Βήμα online» επιχειρεί τη σκιαγράφηση της ομάδας του κόουτς Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, η οποία δεν είναι «φόβητρο», αλλά διαθέτει ποιότητα και έχει τους ίδιους στόχους με την Ελλάδα: Να προκριθεί στην οκτάδα και συνεχεία να διεκδικήσει το εισιτήριο που οδηγεί τουλάχιστον στο προολυμπιακό τουρνουά του 2012. Αμφότερες οι ομάδες, παρεμπιπτόντως, ξεκινούν στη Β' Φάση με τους ίδιους βαθμούς (3 β.). Η πΓΔΜ και η Ρωσία ξεκίνησαν με τέσσερις, ενώ η Φινλανδία και η Γεωργία με 2 βαθμούς.

Οι ομοιότητες
Η παρουσία του «Μπόζα» στον πάγκο της Σλοβενίας εξασφαλίζει στους σημερινούς (8/9) αντιπάλους της Εθνικής καλή άμυνα. Κατά σύμπτωση, οι άμυνες της Ελλάδας και της Σλοβενίας επιτρέπουν τον ίδιο μέσο όρο πόντων στους αντιπάλους τους κατά την πρώτη φάση της διοργάνωσης (64,8 π.).

Και στην επίθεση οι δύο ομάδες σκοράρουν περίπου τους ίδιους πόντους (72 η Ελλάδα και 71,2 η Σλοβενία κατά μέσον όρο), με τη διαφορά ότι οι δύο επιθέσεις είναι από τις χειρότερες στο Ευρωμπάσκετ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί τον ομοσπονδιακό τεχνικό κ. Ζούρο.

Υπάρχει, όμως και άλλη ομοιότητα: Η Ελλάδα είναι πρώτη στα ριμπάουντ (μ.ό. 40,4 ρ.), ενώ η Σλοβενία είναι δεύτερη με 38, ωστόσο οι αντίπαλοι της Εθνικής έχουν τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ (μ.ό. 14,4 ρ.) στη διοργάνωση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει πολύ η ελληνική ομάδα.

Ο ηγέτης
Αναμφισβήτητα ο ποιοτικότερος παίκτης της Σλοβενίας είναι ο 27χρονος φόργουορντ της Μπαρτσελόνα Εράζεμ Λόρμπεκ. Είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 12,6 πόντους κατά μέσον όρο, ενώ μαζεύει 5,6 ριμπάουντ και μοιράζει 2 ασίστ σε 27΄ συμμετοχής κατά μέσον όρο, παίζοντας με την ίδια ευχέρεια με πρόσωπο, αλλά και με πλάτη προς το καλάθι.

Τον ακολουθούν σε χρόνο συμμετοχής ο πρώην συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα (και πρώην παίκτης του ΠΑΟ) Γιάκα Λάκοβιτς (9 π., 3,6 ασ. σε 26,6' συμμετοχής) και ο Σάσο Όζμπολτ (9,3 π. σε 26' συμμετοχής).

Τα βαρόμετρα
Το μεγαλύτερο «αστέρι» της Σλοβενίας είναι ο Γκόραν Ντράγκιτς, ο οποίος αγωνίζεται στους Χιούστον Ρόκετς, αλλά ακόμη δεν έχει αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Η συνεισφορά του είναι 8,4 πόντοι, 3,6 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσον όρο, ωστόσο σουτάρει με... 5,6% στα τρίποντα μετρώντας 1 στα 17!

Ο αδελφός του, Ζόραν Ντράγκιτς, δεν θεωρείται τόσο μεγάλο ταλέντο, αλλά στο Ευρωμπάσκετ δείχνει να είναι πιο αποτελεσματικός έχοντας 9,4 πόντους (με 69,6% στα δίποντα) και 4,6 ριμπαόυντ κατά μέσον όρο, ενώ σημαντικός είναι και ο πανύψηλος (2,16 μ.) Μίρζα Μπέκιτς της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ανάλυση της αντιπάλου
(Από τον ασίσταντ κόουτς κ. Σωτήρη Μανωλόπουλο)

«Η Σλοβενία είναι μία πολύ καλή ομάδα, με έμπειρους παίκτες, πολλοί εκ των οποίων αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στα επιθετικά ριμπάουντ και ενδεικτικό είναι ότι μάζεψε 15 στο παιχνίδι με τη Ρωσία. Διαθέτει ισορροπία μεταξύ του παιχνιδιού μέσα στη ρακέτα και στην περιφέρεια, ενώ προσπαθεί να περνά την μπάλα στα τεσσάρια της ομάδας, που είναι πολύ δυνατά κοντά στο καλάθι, όπως ο Λόρμπεκ όταν χρησιμοποιείται σαν δεύτερος ψηλός, αλλά και ο Σμόντις. Στην περιφέρεια παίζει πολλά 'πικ εντ ποπ'. Σε ό,τι αφορά στην άμυνα, εφαρμόζει για μεγάλα διαστήματα ζώνη και παίζει δυνατά, με αρκετές επαφές»
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: