4.9.11

Αιχμές Προβόπουλου για την κυβερνητική οικονομική πολιτική...


Αιχμές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αφήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος εκτιμώντας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι «η ύφεση θα ήταν ηπιότερη αν είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις, αν είχαν περιορισθεί δραστικότερα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και αν είχε... βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι η ύφεση συνεχίζεται και μάλιστα με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο και δηλώνει έτοιμος να παράσχει και άλλη ρευστότητα αν χρειαστεί.

Αναφερόμενος στη συγχώνευση ALPHA-EUROBANK, σημειώνει πως «τον δρόμο που άνοιξε ο γάμος των δυο μεγάλων τραπεζών θα τον ακολουθήσουν και άλλοι» ενώ εκτιμά ότι μετά την απομείωση στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών και την ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης από τη "Blackrock" «ορισμένες τράπεζες θα χρειαστεί να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ώστε με απολύτως διαφανείς ισολογισμούς να διασφαλίσουν τη διεθνή εμπιστοσύνη και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Μόνον έτσι, εκτιμά ο κ. Προβόπουλος, θα μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηρίζει, επίσης, υπερβολικές τις εκτιμήσεις περί κρατικοποίησης των τραπεζών και θεωρεί ότι οι διοικήσεις θα βρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις μέσα από την αγορά. Δηλώνει πως είναι ενθαρρυντική η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων από τα τέλη Ιουλίου.
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: