9.9.11

Η Μόσχα αγοράζει κυπριακά χρεόγραφα και χρηματοδοτεί τα ελλείμματα...


Δάνειο €2,5 δισ. από Ρωσία με ευνοϊκό επιτόκιο 4,5%
Λευκωσία: Λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της αναχρηματοδότησης χρέους που λήγει μέσα στο επόμενο έτος, δίνει στην Κύπρο η Ρωσία. Οι δύο χώρες με διακρατική συμφωνία αποφάσισαν τη χρηματοδότηση των αναγκών της Κύπρου με ποσό ύψους μέχρι...


2,5 δισ. ευρώ και με ευνοϊκό επιτόκιο 4,5%.

Η Ρωσία θα αγοράσει κυβερνητικά χρεόγραφα πενταετούς διάρκειας.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και ενδέχεται ακόμα και σήμερα να μπουν οι υπογραφές και να επισημοποιηθεί.

Η χρηματοδότηση των αναγκών του κράτους αποτελούσε το τελευταίο διάστημα πονοκέφαλο για το Υπουργείο Οικονομικών, αφού μετά τις συνεχείς υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, το επιτόκιο των κυπριακών ομολόγων στη διεθνή αγορά ξεπέρασαν το 15%.

Υπό αυτές τις συνθήκες εάν η κυβέρνηση δεν κατάφερνε με το δεύτερο πακέτο μέτρων να πείσει τους αξιολογητές, τότε η πιθανότητα να ζητήσει ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ήταν πολύ κοντά. Η συμφωνία με τη Ρωσία έρχεται ουσιαστικά να δώσει περιθώριο χρόνου στα δημόσια οικονομικά να ανασάνουν.

Την περασμένη Τετάρτη ο Κίκης Καζαμίας δήλωνε ότι δεν έχουμε περιθώριο να αρνηθούμε δανεισμό από οπουδήποτε, διότι βρισκόμαστε στη γωνιά....

www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: