9.9.11

Αντιδράσεις ΡΑΕ για τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο...


Την αντίθεσή της στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, που ισχύει από 1ης Σεπτεμβρίου, εκφράζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Σε...

σημερινή ανακοίνωσή της η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η επιβολή ΕΦΚ μόνο στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή εισάγει στρεβλώσεις στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιφέρει στον τελικό καταναλωτή δυσμενείς επιπτώσεις.

Επίσης σημειώνει ότι αυξάνει άμεσα το κόστος παραγωγής, κάτι που θα φέρει επιπλέον επιβαρύνσεις στους τελικούς καταναλωτές, μέσω ανάλογης αναπροσαρμογής των τιμολογίων λιανικής, τόσο της ΔΕΗ όσο και των εναλλακτικών προμηθευτών.

Ακόμα επισημαίνει πως η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο μειώνει την ανταγωνιστικότητα των σταθμών φυσικού αερίου έναντι άλλων καυσίμων (π.χ. λιγνίτη) και ταυτόχρονα μειώνει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων ηλεκτροπαραγωγών έναντι των εισαγωγέων. Αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΡΑΕ, οδηγεί στην αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και στην έμμεση επιδότηση των ξένων ηλεκτροπαραγωγών και εμπόρων από τους Έλληνες καταναλωτές.

Ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που ισχύει από την περασμένη Πέμπτη, είναι 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ και έχει προκαλέσει επίσης τις αντιδράσεις και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: