21.9.11

Χαρούμενο ξύπνημα!...


Της Πόπης Διαμαντάκου

Τι σενάρια! Οργιώδης η σκηνοθετική φαντασία! Καθημερινός διαγωνισμός για την καλύτερη δυνατή απόδοση του εθνικού ζόφου, αλλά και τα ... εύσημα της καλύτερης εθνοσωτηρίου προτάσεως.

Στο ένα κανάλι βγαίνουν οι παρουσιαστές (ΟικονομεοΚαμπουράκηδες) με αναστεναγμούς για την εθνική τραγωδία. Απελπισία. «Δεν θα 'θελα να κάνω εκπομπές αυτή την εποχή» λέει ο ένας, συμφωνεί και ο άλλος. Τι έγινε παιδιά; Να βάλουμε τη θηλιά και ραντεβού στο Φάληρο να πέσουμε όλοι μαζί;
Στο άλλο κανάλι η απελπισία ενδύεται τις θριαμβολογίες του παρουσιαστή για τον εαυτό του (Αυτιάς) που πρώτος, βεβαίως, είχε αναγγείλει ότι έρχονται άγρια μέτρα και τότε τον έλεγαν «λαϊκιστή». Τώρα δε που επιβεβαιώθηκε θα αρχίσει να λέει ένα ένα τα ονόματα αυτών που τον έλεγαν «λαϊκιστή». Να τους ξεμπροστιάσει που ήθελαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και μόνον αυτός είναι ο Μαχητής της Ειλικρινούς Ενημέρωσης.
Και μετά αρχίζει η κατρακύλα, στου Αυτιά ο Μαριάς αμφισβητεί τα στοιχεία με βάση τα οποία υπολογίστηκε το ελληνικό χρέος. Μια υπόθεση μηνών που άρχισε με καταγγελίες πρώην στελεχών της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία «αναδύθηκε» στην επιφάνεια της επικαιρότητας λίγο πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαμαράς.
Στο Mega καθηγητές οικονομολόγοι - ο ιδεολόγος ενός είδους εθνικής «μπλόφας» κατά Ευρωπαίων -, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Φιλίππου, εξηγούν τι σημαίνει «χρεοκοπία». Κινδυνεύουν οι καταθέσεις; Οχι. Εγγυημένες. Αρα δεν χρεοκοπούμε; Προς το παρόν μάλλον όχι, όμως αν οι Γερμανοί φύγουν από το ευρώ τότε καταρρέει η ευρωζώνη. Μάλιστα! Και οι απλοί πολίτες τι κάνουν; Παρακολουθούν τους Γερμανούς και μόλις αντιληφθούν ότι ετοιμάζονται να «την κάνουν» από το ευρώ, τότε καταλαμβάνονται από πανικό. Καταλάβαμε! Να κρατάμε τσίλιες, δηλαδή. Και μόλις δώσουν το σύνθημα οι τσιλιαδόροι να ξεχυθούμε στους δρόμους τραβώντας τα μαλλιά της κεφαλής μας.
Κρατήσαμε από όλο αυτό το αστείο του καθηγητή Βαρουφάκη που είπε ότι διάβαζε τους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών παγκοσμίως και ήταν γύρω στο 0,5% από Γερμανία μέχρι Αμερική. Ολοι στα χάλια τους. Ποιος έχει όμως τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης; Το Βέλγιο με 0,7%. Μια χώρα χωρίς κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο. Γέλια! Καλό.
Ας είμαστε σοβαροί. Δεν φταίνε οι αναλυτές. Τουλάχιστον ως προς τα στοιχεία στα οποία βασίζονται για τις αναλύσεις τους. Αλλο αν η σαγήνη της εκτυφλωτικής, τηλεοπτικής ελαφράδας των τηλεπάνελων καταλύει αυτονοήτως την αυστηρότητα του επιστημονικού ορθολογισμού τού οικονομικού πεδίου και έτσι έχουμε καταλήξει στην ίδια ακριβώς σύγχυση που προκαλούσαν παλαιότερα για παράδειγμα ιατρικές τηλεοπερέτες, οι οποίες αφορούσαν διαγνώσεις και ερμηνείες συμπτωμάτων της ασθένειας ισχυρών της πολιτικής ή της Εκκλησίας.
Σε αυτόν τον τόπο ταυτίσαμε την «ενημερωτική» τηλεόραση με την τρομολαγνεία. Εδώ και χρόνια. Χωρίς καημό, δάκρυ, αναστεναγμό πληροφόρηση του πολίτη δεν γίνεται. Εκεί, καθηλωμένος, μουδιασμένος, σε απόγνωση να μην ξέρει ποιος του λέει τι.
Αλλά μην είμαστε άδικοι, μπορεί πρωινιάτικα να έχει την ευκαιρία να απολαύσει έξοχα παραδείγματα υψηλού πολιτικού αισθητηρίου: «Δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει το χαράτσι» λέει ο Τσίπρας, καλεσμένος στου Αυτιά. Βεβαίως. «Να μην το πληρώσει» ξαναλέει. Βεβαίως. «Εσείς θα το πληρώσετε;» του βγαίνει από αριστερά η συμπαρουσιάστρια Μάγδα. «Το θέμα δεν είναι αν θα πληρώσω εγώ - ξεγλιστράει τάχιστα - αλλά ότι δεν έχουν οι πολίτες να πληρώσουν». Βεβαίως, «αλλά εσείς θα το πληρώσετε, δεν μας απαντάτε» επιμένει η συμπαρουσιάστρια που δεν έχει αντιληφθεί τη «γραμμή». «Πολύ σωστά το λέτε» κάνει σωτήρια παρέμβαση ο Αυτιάς - πήγε να του χαλάσει τη μαγιά η Μάγδα - «σημασία έχει ότι δεν έχουν οι φτωχοί». Στη συνέχεια ο Τσίπρας εκθειάζει τον Θεοδωράκη «που αντιστέκεται». Ακολούθως ο Αυτιάς εκθειάζει τον Τσίπρα, απευθυνόμενος στη συμπαρουσιάστρια, «είναι ένας άλλος άνθρωπος πια, ένας στιβαρός πολιτικός». Και εκείνη κουνάει με ενθουσιασμό την κεφαλή. Αχ, αυτά τα πρωινά των θαυμάτων!
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: