18.9.11

Τα νέα μέτρα στοιχειώνουν την κυβέρνηση…


Η ασφυκτική πίεση της τρόικας, προκειμένου να ληφθούν κι άλλα μέτρα ή έσtω να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις ότι όσα έχουν αποφασιστεί έως σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση θα αποδώσουν, διαμορφώνουν ένα ... εκρηκτικό πολιτικό κλίμα στην Αθήνα. Η αμφισβήτηση, που εξέφρασε το Eurogroup στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής προσπάθειας και η εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ταξίδευε ήδη για το Λονδίνο, το απόγευμα του Σαββάτου, πυροδότησε σενάρια πολιτικής και οικονομικής «φρίκης» – όπως τα περί χρεοκοπίας ή και εκλογών – με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός και στην κοινή γνώμη, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση.

Η κατάσταση θα συζητηθεί με όση ψυχραιμία γίνεται σε κυριακάτικες κυβερνητικές συσκέψεις, ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να μην ελέγχονται:

Η τρόικα φέρεται να ζήτησε επώδυνα μέτρα, όπως απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων άμεσα και αύξηση των έμμεσων φόρων. Είναι ακόμη άγνωστο εάν η απαίτηση συνοδεύεται από απειλές και ποιες είναι αυτές – πέραν της καθυστέρησης της έκτης δόσης – και εάν μπορούμε να οδηγηθούμε έστω και σε προσωρινή στάση πληρωμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι η παρουσία του στην Αθήνα είναι αναγκαία, καθώς δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος το βάρος των νέων μέτρων. Μάλιστα η πληροφορία συνοδεύτηκε από φήμες ότι ο αντιπρόεδρος δεν θα διστάσει να παραιτηθεί εάν οι αξιώσεις της τρόικας ξεπερνούν κάποια όρια, ή δεν στηριχθεί από όλους σε τυχόν λήψη νέων μέτρων.

Η κίνηση του κ. Βενιζέλου να του τηλεφωνήσει για να ματαιώσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, φαίνεται να δυσαρέστησε τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε προγραμματίσει σημαντικές επαφές στις ΗΠΑ και επιπλέον θεωρούσε ότι ο αντιπρόεδρος θα έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση μόνος του.

Επιπλέον το κλίμα επιβαρύνθηκε από το γεγονός ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού είχε προκαλέσει ήδη γκρίνιες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και σε άλλους παράγοντες, που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το νόημα μίας πολυήμερης παραμονής του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, όταν διακυβεύονται στην Ελλάδα τόσα πράγματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήλθαν στο προσκήνιο σενάρια περί πρόωρων εκλογών, με την αιτιολογία ότι λείπει η συναίνεση και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνει μόνο του την ευθύνη. Η εκλογολογία θεωρήθηκε ως μέσο πίεσης από την πλευρά Βενιζέλου προς τον πρωθυπουργό, κάτι που εξόργισε το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, αλλά και διαψεύστηκε από εκείνο του υπουργού Οικονομικών. Οι εκλογές διαψεύδονται έτσι κι αλλιώς απ’ όλες τις πλευρές.

Για να αποκλιμακώσει την κατάσταση ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας, παρά μόνον η ανάγκη «να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις. Είναι τώρα η στιγμή να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες, πολιτικές, νομοθετικές, οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από αυτήν την ανακυκλούμενη πίεση, που δεν την αφήνει να δει καθαρά τον ορίζοντα της. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει και θα σπάσει».

Είναι πάντως ερωτηματικό ακόμη εάν όντως τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο, ή απλά η κυβέρνηση επιλέγει να δραματοποιεί με τις κινήσεις της αυτές, το εσωτερικό σκηνικό της χώρας, ώστε υπό την απειλή των χειρότερων, να κάμψει τις αντιδράσεις, που εκδηλώνονται στα ληφθέντα μέτρα και να επιτύχει την εφαρμογή τους.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: