20.9.11

Σε κλοιό αφόρητων πιέσεων για απολύσεις και υψηλότερους φόρους...


Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για την υιοθέτηση μεγάλων περικοπών στο Δημόσιο (εφεδρεία, απολύσεις, νέα μείωση υψηλών συντάξεων) ενόψει της αποψινής (νέας) τηλεδιάσκεψης Βενιζέλου-τρόικας λίγο μετά τις... 20.00 το βράδυ. Για το σκέλος των εσόδων πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι τόσο ή νέα μείωση του αφορολόγητου (ακόμη και στις 4.000 ευρώ) αλλά και η άμεση εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Πηγές και από τις δύο πλευρές -τρόικα και υπουργείο Οικονομικών- σημειώνουν από το βράδυ της Δευτέρας, πολύ διστακτικά, ότι «πάμε προς συμφωνία την Τρίτη το βράδυ». Αν αυτό συμβεί, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Τα τεχνικά στελέχη της τρόικας βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνέλεξαν τα στοιχεία για τα μέτρα που συζητούνται ανάμεσα στις δύο πλευρές και αφορούν τόσο το κλείσιμο του 2011 όσο και στον Προϋπολογισμό του 2012. Η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί.

Το ερώτημα του πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα παραμένει ανοιχτό. Ο σχεδιασμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή προβλέπει την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής νωρίς το πρωί της Τετάρτης και την ανακοίνωση των μέτρων αμέσων μετά. Με δεδομένο ωστόσο ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία στους πολίτες είναι πιθανό να υπάρξει ανεπίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία της τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τρίτης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε το από τις 9.00 το πρωί της Τρίτης συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες. Στις 16.00 θα μιλήσει στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου θα θα ενημερώσει το σώμα και για τις εξελίξεις που αφορούν στην ΕΛΣΤΑΤ. Στη συνέχεια, στις 18.00, ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στην ολομέλεια Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τις τράπεζες. Η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα αναμένεται να αρχίσει το αργότερο ως τις 20.30 ώρα Ελλάδος.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: