22.9.11

Η Γ.Γ. Καταναλωτή ζητά να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν...


Με έγγραφο της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) του υπουργείου Εργασίας ζητά ουσιαστικά να μην διακόπτεται η ηλεκτροδότηση λόγω χρεών.

Σημειώνεται πως η... νομοθετική ρύθμιση για το τέλος ακινήτων προβλέπει ότι οι πάροχοι που δεν θα κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν, θα πρέπει να το καταβάλουν οι ίδιοι.

Η σύσταση αυτή της ΓΓΚ εντάσσεται στην διαβούλευση που γίνεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος διόγκωσης των χρεών καταναλωτών ρεύματος, λόγω της δυσκολίας, αδυναμίας ή και άρνησης πληρωμών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόβλημα που αναμένεται να ενταθεί προσεχώς με την αποστολή στους καταναλωτές των λογαριασμών ρεύματος μαζί με το τέλος ακινήτων από τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης η ΓΓΚ ζητά να ληφθεί μέριμνα για τις περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωτών τους, μολονότι οι σχετικές συμβάσεις έχουν συναφθεί με τους τελευταίους.

Οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέφεραν στη ΡΑΕ ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το ποσοστό των πελατών που πληρώνει εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς φτάνει κάποιους μήνες το 60%.

Μάλιστα, η Elpedison πρότεινε να κόβεται το ρεύμα σε 20 ημέρες (από 44 που ισχύει σήμερα) από την ημέρα που έληξε ο λογαριασμός, η Energa ζητά να δοθεί η δυνατότητα ένας προμηθευτής να διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε πελάτη που του οφείλει ακόμη και αν αυτός πλέον ηλεκτροδοτείται από άλλον προμηθευτή και η EFT Hellas αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης άμεσων μέτρων καθώς το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις και προτείνει να απαγορεύεται η αλλαγή προμηθευτή αν δεν έχουν τακτοποιηθεί πλήρως οι οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: