29.9.11

ΚΥΠΡΟΣ:Απογοητευμένος ο πρόεδρος Χριστόφιας από τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων...


Λευκωσία: Μεγάλη απογοήτευση για τη συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους για να επιδιώξει έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι αυτή η πράξη αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Ο ...
πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις απειλές Ερντογάν ότι θα παγοποιήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της προεδρίας της ΕΕ και ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

Πιστεύω ακράδαντα, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας, ότι αν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό, τότε όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση που είναι το βασικό στοιχείο, το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης.

Η Τουρκία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

Όσον αφορά τις τουρκικές απειλές, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τα αποθέματα φυσικού αερίου, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν. Δεν συμβάλλουν, είπε, στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Είναι επίσης λυπηρό, πρόσθεσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: