26.9.11

Από σήμερα σύγχρονο ηλεκτρονικό πάσο για τους φοιτητές ...


Τέρμα στους... τζαμπατζήδες, που εξασφάλιζαν φοιτητικά πάσο χωρίς να δικαιούνται και είχαν κατά συνέπεια μειωμένα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπαίνει από σήμερα, με την εφαρμογή του... περίφημου ηλεκτρονικού πάσο. Πλέον η διαδικασία υποβολής αίτησης για το φοιτητικό πάσο πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, με σκοπός να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος διανομής και της μορφής του πάσο, καθώς και ο εξορθολογισμός του συστήματος, ώστε οι δικαιούχοι - και μόνο αυτοί - να λαμβάνουν το δελτίο ειδικού εισιτηρίου. Παράλληλα, διευκολύνονται οι γραμματείες των πανεπιστημιακών τμημάτων από μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία πολλές φορές κατέληγε να «ανατίθεται» στις φοιτητικές παρατάξεις.



Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, για το περσινό ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 εκτυπώθηκαν πάνω από 650.000 δελτία ειδικού εισιτηρίου. Μόνο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα στάλθηκαν περίπου 505.000 πάσο επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο αριθμός των δελτίων που διανεμήθηκαν δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στους πραγματικούς δικαιούχους με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, του υπουργείου Παιδείας αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.



Όπως προκύπτει από την ανάλυση στα μητρώα των Ιδρυμάτων, το σύνολο των φοιτητών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου (προπτυχιακοί ως και τα ν+2 έτη σπουδών, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες), που είναι εγγεγραμμένοι, είναι ενεργοί και δικαιούνται πάσο ανέρχεται σε 364.380. Συνεπώς πέρυσι εκδόθηκαν 140.000 περισσότερα πάσο, με αποτέλεσμα να επέρχεται ζημιά εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Επιπροσθέτως, εξοικονομείται με το ηλεκτρονικό πάσο και το ένα εκατομμύριο ευρώ που δαπανούσαν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τις εκτυπώσεις, ένα ποσό που μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, ανταποδοτικές υποτροφίες κτλ.).



Ωστόσο και στον ίδιο τον φοιτητή υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από το νέο καθεστώς του ηλεκτρονικού πάσο, αφού πλέον δεν θα επιβαρύνεται με τα έξοδα των έντυπων φωτογραφιών (η φωτογραφία μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο και το κόστος παραλαβής για το φοιτητή είναι πλέον μόνο 2,46 ευρώ). Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία στην γραμματεία του τμήματός του. Τέλος, οι δικαιούχοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα νέα πάσο τους σε σημεία διανομής που τους εξυπηρετούν καλύτερα, ακόμα και αν αυτά δεν είναι κοντά στο Ίδρυμα όπου σπουδάζουν, ενώ σε κάθε περίπτωση ο φοιτητής θα ειδοποιείται μέσω e-mail και κινητού τηλεφώνου για την παραλαβή του πάσο.



Το νέο πάσο έχει τα τελευταία σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας, αφού δεν μπορεί να αντιγραφεί και είναι ανθεκτικό στη χρήση. Στο νέο πάσο τα στοιχεία του δικαιούχου αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες προς φοιτητές άλλων χωρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέων καρτών, αλλά να μπορούν να εκμεταλλευθούν τυχόν φοιτητικές εκπτώσεις και οι έλληνες στο εξωτερικό...
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: