18.9.11

«Εδώ και τώρα ανοιχτά πανεπιστήμια»...


Ο χρόνος τρέχει πλέον αντίστροφα για τους φοιτητές των πανεπιστημίων. Και αυτό μπορούν να το καταλάβουν και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» ανάμεσά τους. Μία εβδομάδα καταλήψεων ακόμη και η ... εξεταστική περίοδος θα χαθεί. Επόμενο βήμα; Θα χαθεί ολόκληρο το εξάμηνο. Σε αυτό το πλαίσιο και με τα 280 τμήματα των πανεπιστημίων πανελλαδικάνα έχουν κλείσει, ομάδες καθηγητών σε όλη τη χώρα αναλαμβάνουν καθήκοντα... πνευματικής ηγεσίας στο κίνημα «Ψηφίζω Ανοιχτά Πανεπιστήμια» που οργανώνουν φοιτητές μέσω του Facebook στα ΑΕΙ της χώρας.

Σε κεντρικά αλλά και σε περιφερειακά πανεπιστήμια καθηγητές ζητούν να ανοίξουν τα ιδρύματα. «Σε αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η πατρίδα μας πού βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο;Πού το έχει οδηγήσει η δράση των κομματικών παρατάξεων με τις ατελείωτες κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις, τη φαυλότητα, τη διαπλοκή, τη βία και την υποκουλτούρατα τελευταία 30 χρόνια;Πόσο βοήθησαν οι συνθήκες διάλυσης όσους ξεκίνησαν γεμάτοι όνειρακαι χρειάστηκαν διπλάσιο και τριπλάσιο χρόνο να τελειώσουν τις σπουδές τους;» αναρωτιούνται χαρακτηριστικά καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ίδια κατεύθυνση, μαζικότατες πλέον συνελεύσεις στα πανεπιστήμια, στις οποίες συμμετέχουν φοιτητές από όλες τις τάσεις, καταλήγουν πολλές φορές σε βίαια επεισόδια ή καθηγητές φθάνοντας στα άκρα απλώς... καλούν την Αστυνομία (στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθηγητής αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να καλέσει τις Αρχές ώστε να αποτρέψει τη συνέχιση κατάληψης, αλλά οιαστυνομικοί απάντησαν ότι μπορούν να παρέμβουν μόνο όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις).

Η μάχη της Τετάρτης

Οι «οργανωμένες» αντιδράσεις των καθηγητών για ανοιχτό πανεπιστήμιο θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Τετάρτη με τις επίσης οργανωμένες ομάδες καθηγητών που ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Η 21η Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που θέτει ο νόμος προς τους νυν πρυτάνεις για να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης. Την ημέρα εκείνη οι διδάσκοντες στο Πάντειο έχουν εξαγγείλει απεργία και ζητούν από τον πρύτανη του ιδρύματος να μην υπογράψει.

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, από την πλευρά τους, θα αποτιμήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε έκτακτη σύνοδό τους στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. «Οπως είναι φυσικό, εκείνο που θέλουμε είναι τα ιδρύματά μας να είναι ανοιχτά» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης του Δημοκριτείου κ. Κ.Ρέμελης. «Από την άλλη, δεν μπορούμε και να εκβιάσουμε μια ομάδα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ολοι έχουν συναίσθηση των πράξεών τους» συνεχίζει. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 160 καθηγητές (σε σύνολο 500) με κείμενό τους δηλώνουν ότι «οι όποιες επιφυλάξεις ή και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση δεν αποτελούν άλλοθι για τις συνθήκες ακαδημαϊκής εκτροπής» . Ο κ. Γ. Καλογήρου, καθηγητής στο ΕΜΠ, λέει ότι «ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες διαφωνίες ή επιφυλάξεις δεν μπορεί τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αδιέξοδη. Το πανεπιστήμιο διαλύεται με αυτόν τον τρόπο.Νομίζω ότι είναι ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης».

Η απαξία του λουκέτου

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 125 καθηγητές (σε σύνολο 2.500) υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν να ανοίξουν τα ιδρύματα. «Καταλαβαίνω τους φοιτητές σε μια οικονομία που βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας.Τους καταλαβαίνω όταν νιώθουν ότι δεν θα βρουν δουλειά στο μέλλον» λέει ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ κ. Γρ. Καλφέλης που υπέγραψε το κείμενο των «125». «Η κατάληψη του πανεπιστημίου τουςόμωςδεν εί ναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιδράσουν» προσθέτει.

«Τα κλειστά πανεπιστήμια αντανακλούν τη διαφθορά που υπάρχει στην κοινωνία. Η πνευματική ελίτ της χώρας δεν μπορεί να σιωπήσει» συνεχίζει. Οπως εξηγεί, το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους φοιτητές δεν είναι τόσο το σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, η αξιολόγηση ή η αλλαγή στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων, που αποτέλεσαν τα σημεία τριβής κατά την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου. Είναι η διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών, ο περιορισμός των «χαλαρών» σπουδών και η αποδυνάμωση των φοιτητικών παρατάξεων στις εκλογικές διαδικασίες εντός των ΑΕΙ. Και εκεί φαίνεται ότι η κοινωνία μας δεν έχει γίνει ωριμότερη...

«Αιώνια» χαλαρότητα

«Το άσυλο δεν τους ενοχλεί τόσο» αναφέρει ο κ. Καλφέλης. «Εκείνο που αγγίζει κυρίως τους φοιτητές είναι τα έτη σπουδών.Εχουν συνηθίσει σε μια μορφή υπαρξιακής χαλαρότηταςμε μη υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι αυτό θα αλλάξει» σημειώνει. Παράλληλα ζητεί από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ «να συμβάλουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, στην έναρξη των πανεπιστημιακών παραδόσεων, στην προστασία του σύνθετου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του πανεπιστημίου, αλλά και να αναλάβουν την ομαλή υλοποίηση των νομικών τους υποχρεώσεων».

Στο θέμα αυτό, ως αποδέκτης του αιτήματος, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γ. Μυλόπουλος απαντά: «Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στην τελευταία συνεδρίασή της εξέφρασε την αντίθεσή της στον νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να κρατήσει το πανεπιστήμιο ανοιχτό, σε πλήρη ακαδημαϊκή λειτουργία,απορρίπτοντας αίτημα φοιτητικών ομάδων για αναβολή της εξεταστικής περιόδου.Σε αυτό το πνεύμα διασφαλίστηκε ώστε και οι εγγραφές να διεξάγονται κανονικά.Είναι κατανοητή η αντίδραση των φοιτητών. Εκείνο όμως το οποίο δεν έχει δικαίωμα να κάνει κανείς είναι να εμποδίζει την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία του πανεπιστημίου» καταλήγει.

ΜΟΧΛΟΣ ΠΙΕΣΗΣ

Και πολιτικά παιχνίδια με τις καταλήψεις;

Ως το πλέον ανησυχητικό δεδομένο στο «παιχνίδι» των καταλήψεων που παίζεται πλέον σε όλη τη χώρα ο κ. Γρ. Καλφέλης αναφέρει το γεγονός ότι οι φοιτητές αποδέχονται τον ρόλο εκείνου που μπορεί- και θέλεινα οδηγήσει την κοινωνία σε πλήρη διάλυση, και μάλιστα σε περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης.

Οπως λέει, κάποιες ομάδες των φοιτητικών παρατάξεων ενδεχομένως να προσβλέπουν σε μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα επαναφέρειέστω μερικά- τη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των διοικήσεων στα πανεπιστήμια. Και αυτοί θέλουν να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης, πιέζοντας την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ περισσότερο σε περίοδο κοινωνικής έντασης και επιδιώκοντας την προκήρυξη εκλογών. Χωρίς να τους ενδιαφέρει καθόλου σε τι περιπέτεια μπορεί να βάλει τη χώρα η διεκδίκηση ενός τέτοιου στόχου... Η πλειονότητα των καθηγητών του ΑΠΘ που υπογράφουν το κείμενο ζητώντας να είναι «ανοιχτά τα πανεπιστήμια» θεωρούν ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την αποδυνάμωση των φοιτητικών παρατάξεων στις εκλογικές διαδικασίες και την κατάργηση των «αιωνίων φοιτητών». Ο κ. Καλφέλης αναφέρει ότι το σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ θα ήταν καλύτερο αν απλώς ψήφιζαν για την εκλογή του πρύτανη μόνο τα μέλη ΔΕΠ ενός πανεπιστημίου. Κρίνει όμως θετική την υποχώρηση της υπουργού Παιδείας και την απόφαση για ψηφοφορία τελικά από τους πανεπιστημιακούς επί των τριών προσωπικοτήτων που θα τους προτείνει το Συμβούλιο Διοίκησης.

Καδρόνια, καταγγελίες και ετερόκλητες συμμαχίες στις γενικές συνελεύσεις

Αγανακτισμένοι των σχολών στο Facebook

Περίπου δέκα «κινήματα» νέων ζητούν μέσω Facebook ανοιχτά πανεπιστήμια και τερματισμό των καταλήψεων. Στις σχετικές ιστοσελίδες εκφράζονται απόψεις φοιτητών που ξεπερνούν τις 1.000 ανά πανεπιστήμιο. Από τα κείμενα που διακινούνται προκύπτει ότι η διαφωνία ή η συμφωνία τους με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια δεν είναι το κριτήριο που τους φέρνει κοντά- και συχνά δεν τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει μόνο οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος να γίνονται με ανοιχτά πανεπιστήμια. Τους ενδιαφέρει να μην εντείνονται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που ήδη νιώθουν με την υποβάθμιση των σπουδών τους ή την πιθανότητα να χάσουν ένα εξάμηνο. Και βέβαια τους ενδιαφέρει να μη γίνονται μάρτυρες γενικών συνελεύσεων που μπορεί πλέον να είναι μαζικότατες, αλλά σε αυτές οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων κονταροχτυπιούνται μέχρι τελικής πτώσεως.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα μια εικόνα που πολλοί θα τη θυμούνται. Η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ (που κατείχε επί χρόνια την πλειοψηφία στους συλλόγους του ιδρύματος) υποστηρίχθηκε τελικά από τις αριστερές οργανώσεις στην πολιτική της για συνέχιση της κατάληψης, αλλά κλονίστηκε από τους εκπροσώπους της ομάδας «Ψηφίζω Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ)», που τάσσονται κατά και ζητούν τον τερματισμό της. Τελικά ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς κέρδισε τη γενική συνέλευση με 980 ψήφους έναντι 700, ενώ οι φοιτητές που ήθελαν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν στη συνέχεια επίθεση από τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων... Συμπαράταξη ΠΑΣΠ και αριστερών σχημάτων υπήρξε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ η ΔΑΠ της Νέας Δημοκρατίας κρατά απόσταση αλλά δεν διεκδικεί με σθένος το αίτημα να ανοίξουν οι σχολές που βρίσκονται σε κατάληψη.

Βία και στη Νομική Σχολή

Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Οικονομικό της Τμήμα φοιτητές της κίνησης «Ψηφίζω Ανοιχτή Νομική» δέχθηκαν επίθεση με καδρόνια στη γενική συνέλευση της περασμένης εβδομάδας από φοιτητές αριστερών παρατάξεων που ήθελαν να συνεχιστεί η κατάληψη. Αυτό καταγγέλλει ο κοσμήτορας της σχολής κ. Μ.Τσινισιζέλης που τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ότι συνελεύσεις φοιτητών γίνονται πλέον σε «καθεστώς πλήρους τρομοκρατίας». «Τιμώ τον αγώνα των φοιτητών,αλλά αυτός δεν είναι τρόπος να αντιδράς,και φυσικά έχουν συναίσθηση του κόστους που θα έχουν οι πράξεις τους» λέει ο κ. Τσινισιζέλης.

Από την άλλη πλευρά, όλες τις προηγούμενες ημέρες οι φοιτητικές παρατάξεις διαφωνούσαν και αλληλοκατηγορούνταν. «Η σημερινή γενική συνέλευση ήταν μια παρωδία με πρωταγωνιστές φωνακλάδες και τσαμπουκάδες τύπους, οι οποίοι απαιτούσαν ησυχία κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών τους ενώ μπαίνοντας στη θέση ακροατή δεν επέτρεπαν σε κανέναν να τελειώσει τη φράση του» αναφέρουν σε κείμενό τους οι φοιτητές που θέλουν ανοιχτή τη Νομική Σχολή. «Τόνοι λάσπης, όργιο παραπληροφόρησης και ο τραγέλαφος ολοκληρώθηκε με μια ψηφοφορία χωρίς επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας» συνεχίζουν.

Την «πληρώνουν» οι ανεξάρτητοι

Την ίδια στιγμή, όμως, φοιτητές καταγγέλλουν ότι ακόμη και οι ομάδες που κινούνται μέσω ιστοσελίδων και ζητούν ανοιχτά πανεπιστήμια ανήκουν τελικά σε φοιτητικές παρατάξεις! Και μάλιστα σε δυσαρεστημένα μέλη τους... «Οι εκπρόσωποι κινήσεων όπως “Ψηφίζω Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ)” δεν αποτελούν παρά δήθεν ανεξάρτητα κινήματα» λέει ο Μιχάλης Γιαλούσης, φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Για άλλη μία φορά είμαστε θύματα του διχασμού της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα». «Η ΔΑΠτου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έχει διασπαστεί για τρίτη φορά εφέτος τον Σεπτέμβριο μέσα σε τρία χρόνια,σε συνεργασία με μέλη της ΠΑΣΠ (τα οποία αντιτίθενται στα υπόλοιπα μέλη της ΠΑΣΠπου υποστηρίζουν την κατάληψη),έχει οργανώσει ένα “πανηγυράκι” στο Facebook» ισχυρίζεται ο φοιτητής. «Εκεί καλούν αρχικά τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας του ιδρύματος και στη συνέχεια των υπόλοιπων πανεπιστημίων να “αντιδράσουν” στις φοιτητικές παρατάξεις ψηφίζοντας αντικατάληψη!» συνεχίζει. «Επιπλέον, άτομα τα οποία σχολιάζουν στη σελίδα “Ψηφίζω Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ)” έχουν κατέβει σε φοιτητικές εκλογές με συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις και στη σελίδα δηλώνουν “ανεξάρτητοι”» επισημαίνει ο Μιχάλης. «Οι ανεξάρτητοι φοιτητές είναι στα σπίτια τους και σκέφτονται τι θα κάνουν!» αναφέρει. «Το ελληνικό πανεπιστήμιο νοσεί!» τονίζει. «Δεν έχει καθηγητές ικανούς να διδάξουν και υποδομές να στεγάσουν τους φοιτητές!Για παράδειγμα, σε κάθε τμήμα του ΟΠΑ μετά τις μετεγγραφές τα προηγούμενα χρόνια καταλήγαμε 300 άτομα σε ένα αμφιθέατρο με έναν καθηγητή να διδάσκει κάνοντας ανάγνωση του βιβλίου του...Οι ανεξάρτητοι φοιτητές δεν κατεβαίνουν να καταψηφίσουν την κατάληψη γιατί δεν έχουν εναλλακτική μορφή αντίδρασης σε αυτόν τον νόμο. Οι ανεξάρτητοι φοιτητές δεν ψηφίζουν ούτε υπέρ γιατί σέβονται και αυτούς που θέλουν να δώσουν τα μαθήματά τους», καταλήγει χαρακτηριστικά.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: