1.9.11

Η Ρωσία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο...


Διεθνής διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Λιβύης...
Η Ρωσία αναγνώρισε σήμερα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή εξουσίας της Λιβύης, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της εν όψει της ανοικοδόμησης και να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα στην...
πετρελαιοπαραγωγό χώρα της βόρειας Αφρικής.

"Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή και λαμβάνει υπό όψιν της το εκπεφρασμένο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου Συντάγματος, τη διεξαγωγή εκλογών και στον σχηματισμό κυβέρνησης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


Διεθνής διάσκεψη

Έξι μήνες μετά τη διεθνή διάσκεψη της 19ης Μαρτίου κατά την οποία αποφασίσθηκε η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, εκπρόσωποι από 60 χώρες συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για να συζητήσουν τη δημοκρατική μετάβαση και την ανοικοδόμηση της Λιβύης, καθώς το στρατιωτικό μέρος της επιχείρησης οδεύει προς το τέλος του.

"Σε στρατιωτικό επίπεδο, το παιγνίδι τελείωσε. Είναι πλέον σημαντικό να επιτύχει η μετάβαση...αλλά εάν περιμένουμε, κινδυνεύουμε να την οδηγήσουμε σε αποτυχία", δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί διεύρυνε τον κύκλο των συμμετεχόντων στη σημερινή διεθνή διάσκεψη προσκαλώντας, εκτός από τα τριάντα μέλη της "ομάδας επαφής" που υποστήριξαν τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, εκπροσώπους χωρών που μέχρι σήμερα τήρησαν αρντηική στάση απέναντι στην νατοϊκή επιχείρηση ή θεώρησαν ότι υπερέβη τα όρια που έθεσε η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρόντες από την πλευρά του συνασπισμού θα είναι ο Καναδός Στίβεν Χάρπερ, η Αμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον, ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι καθώς και η Άνγκελα Μέρκελ, υπουργοί από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στο Κάιρο Σεζάριο Μελαντόνιο.

Παρόντες θα είναι επίσης ως εκπρόσωποι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ και ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν έναν "οδικό χάρτη" προς τη δημοκρατία στη Λιβύη και, κυρίως, τις ανάγκες της χώρας σε οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση.

Θα ζητήσουν επίσης την αποδέσμευση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κατατεθεί από το καθεστώς Καντάφι σε διεθνείς τράπεζες.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: