7.9.11

«Πολωνοί»...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Το παιχνίδι παίζεται πολύ καιρό τώρα. Τη μια μέρα κάποιοι προβλέπουν ότι οσονούπω η Ελλάδα τα μαζεύει από την ευρωζώνη. Τη δεύτερη άλλοι το πάνε παραπέρα: δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φύγουν - ας τους... διώξουμε τώρα. Την τρίτη μέρα κάποιοι πονηροί λένε: ρε σεις στην Αθήνα, σας συμφέρει να φύγετε από το ευρώ, δεν το σκέπτεστε; Και μετά ακολουθούν δηλώσεις των επισήμων της Ευρώπης: η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από την ευρωζώνη. Την τελευταία φορά αυτές οι διαβεβαιώσεις είχαν την υπογραφή του Ρόμπαϊ και της Μέρκελ.
Ολα αυτά είναι καλαμπούρια. Αν θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ - όπως και κάθε άλλη χώρα φυσικά - δεν θα το αποφασίσει ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σαρκοζί, ούτε ο Μπαρόζο. Θα το αποφασίζουν οι αριθμοί. Το ευρώ στήθηκε πάνω στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Μπορεί να έγινε λάστιχο, αλλά δεν έπαψε ποτέ να ισχύει. Και στο μέλλον θα ισχύει ακόμη περισσότερο. Ηδη οι Ευρωπαίοι πιέζουν εαυτούς και αλλήλους να κάνουν πιο σκληρές και πιο δεσμευτικές τις προϋποθέσεις του, ακόμη και στα Συντάγματα να μπουν οι περιορισμοί του.
Ο στόχος είναι να πειθαρχούν όλες οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης στους κανόνες. Και φυσικά θα το πετύχουν. Ολοι; Πλην Λακεδαιμονίων, ενδεχομένως. Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα το δημοσιονομικό προφίλ της ελληνικής οικονομίας δεν φαίνεται ικανό να αποκτήσει πάγια χαρακτηριστικά όπως: έλλειμμα κάτω από το 3%, χρέος κοντά στο 60% του ΑΕΠ και ό,τι άλλο τεθεί ως προϋπόθεση ενίσχυσης της σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Τι θα συμβεί λοιπόν όταν όλοι οι άλλοι φορέσουν τον στενό κορσέ, ενώ η Ελλάδα δεν θα χωράει με τίποτε; Την απάντηση δεν θέλουμε να την ξέρουμε. Απλώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι σε τελευταία ανάλυση η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ εξαρτάται από τους Ελληνες. Μέχρι στιγμής δείχνουν αποφασισμένοι να... μην παραμείνουν. Αντί τα δημοσιονομικά δεδομένα να συγκλίνουν στις προϋποθέσεις του ευρώ, μεγαλώνουν οι αποκλίσεις. Λογική εξήγηση δεν υπάρχει. Απλώς στο θέμα των σχέσεων με την Ευρώπη οι Ελληνες όλο και περισσότερο θυμίζουν αυτό που έλεγε ο Τσόρτσιλ για τους Πολωνούς: «Είναι λίγες οι αρετές που δεν έχουν και λίγα τα λάθη που δεν έχουν κάνει».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: