12.9.11

Χωρίς χρήματα έμεινε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ...


Από την αρχή της βδομάδας οι λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος δεν καλύπτονται με ρευστό γιατί αυτό δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει, γιατί η δεύτερη δόση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία θα έπρεπε να είχε έρθει στο ίδρυμα από το... τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου το πολύ, δεν ήρθε ακόμα.

Βασικός υπεύθυνος, δεν είναι το υπουργείο Παιδείας όπως θα μπορούσαν να υποθέσουν οι πιο… καχύποπτοι, αλλά το Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, εκεί που έχει «κολλήσει» το θέμα. Εύκολα βέβαια θα πει κάποιος ότι δεν έχει κολλήσει ένα αίτημα κοινότητας για επιστροφή ποσού αχρεωστήτως καταβληθέντος, αλλά για τη δεύτερη δόση χρηματοδότησης ενός μεγάλου περιφερειακού πανεπιστημίου και θα έχει και δίκιο.

Αυτές τις μέρες λοιπόν, το πανεπιστήμιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές του δαπάνες. Ταυτόχρονα όμως «αιμορραγεί» οικονομικά προς το Αγρίνιο και το εδώ και λίγο καιρό αυτόνομο πανεπιστήμιό του και εκεί, έχει ευθύνη και το υπουργείο Παιδείας.

Από τον περασμένο Μάρτιο, το αυτονομημένο πλέον πανεπιστήμιο του Αγρινίου ζήτησε να πάρει ανεξάρτητο, δικό του προϋπολογισμό, πράγμα στο οποίο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συναίνεσε, αποστέλλοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Όμως, το νεότευκτο ίδρυμα «προσέκρουσε» στις μηδενικές προσλήψεις υπαλλήλων. Στο Αγρίνιο δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν προϋπολογισμό γιατί πολύ απλά, δεν έχουν στελεχωμένες υπηρεσίες με τους κατάλληλους υπαλλήλους. Έτσι λοιπόν, η πρυτανική αρχή των Ιωαννίνων δέχθηκε να καταρτίσει προϋπολογισμό, με το ανάλογο κόστος, για το Αγρίνιο, προκειμένου να μην θιγούν τα συμφέροντα των φοιτητών και των διδασκόντων στο Αγρίνιο.

Η… απάντηση όμως δεν ήταν εξίσου φιλική, με την πολιτική ηγεσία της Αιτωλοακαρνανίας να παίρνει το μέρος του υπουργείου Παιδείας στη «μάχη» που κορυφώθηκε στο μεσοδιάστημα, με κύριους στόχους τους πρυτάνεις που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο.

από τον Ηπειρωτικό Αγώνα
Πηγή: agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: