28.9.11

Συναγερμός από Μπαρόζο για την κρίση στην Ευρώπη...


Τη μεγαλύτερη κρίση στην Ιστορία της αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο που κάλεσε τα... κράτη μέλη σε ενότητα ενώ ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ζήτησε από τη Γερμανία και τη Φινλανδία να ενισχύσουν το ταμείο στήριξης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Συναγερμό σήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ανακοινώνοντας σήμερα από το Στρασβούργο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην Ιστορία της.

«Πρόκειται για βάπτισμα του πυρός που θα υποστεί μία ολόκληρη γενιά» τόνισε ο Μπαρόζο προσθέτοντας ότι αν υπάρξει η πολιτική βούληση για ενότητα τότε θα ξεπεραστεί η κρίση στην ευρωζώνη και θα αποφευχθεί η διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος παρείχε επίσης σήμερα τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής επιδιώκοντας να βάλει φραγμό στις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στην Ελλάδα» επέμεινε.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει πλήρως και εγκαίρως τις δεσμεύσεις της ως προς τη μείωση του ελλείμματος» είπε.

«Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις χώρες που είναι ευάλωτες στην
κρίση μέχρι να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις αγορές. Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν αποτελεί αγώνα ταχύτητας, αλλά μαραθώνιο» πρόσθεσε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Πρόκειται για μία κρίση εμπιστοσύνης άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες. Τόσο ως προς τις κυβερνήσεις, τους ηγέτες και την ίδια την Ευρώπη, όσο και ως προς
την ικανότητά μας να βρούμε λύσεις» είπε.

«Η Ευρώπη δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας. Ορισμένα από τα κράτη μέλη μας έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Στις αγορές παρουσιάσθηκαν απαράδεκτες συμπεριφορές και επιτρέψαμε τη δημιουργία ανισοτήτων ανάμεσα τα κράτη μέλη μας» είπε προσθέτοντας ότι «οι σεισμοί που κλονίζουν τη διεθνή τάξη, οι πιέσεις που ασκεί η παγκοσμιοποίηση έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας ο Πορτογάλος πολιτικός είπε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Προανήγγειλε δε την θέσπιση ευρύτερου μηχανισμόυ εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες.

«Η Επιτροπή εξετάζει επίσης ένα ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων για να βοηθήσει τις τράπεζες να δανείζουν και πάλι στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης και περιορισμού του χρέους καθώς οι γερμανοί και φιλανδοί βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την ενίσχυση ή μη του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Φινλανδία που απειλεί να αποσυρθεί από το μηχανισμό στήριξης και το σχέδιο διάσωσης ενώ εξακολουθεί να μπλοκάρει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη των πολιτών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Σε λίγη ώρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στο Στρασβούργο και η ομιλία του Επιτρόπου Όλι Ραν προς το ευρωκοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: