4.9.11

Λαγκάρντ: Η τρόικα είναι αποφασισμένη να σώσει την Ελλάδα...

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα μέλη της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι να κάνουν (το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας) να λειτουργήσει και να διασφαλίσουν ότι...

η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα αναδιαρθρωθεί όπως πρέπει», διεμήνυσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι ξέσπασε μια νέα κρίση εμπιστοσύνης μεσα στο καλοκαίρι, η οποία επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση παγκοσμίως. Γι’ αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα «προκειμένου να αποτραπεί ένας επαπειλούμενος φαύλος κύκλος».

Για την Ελλάδα η κ. Λαγκάρντ δήλωσε στη συνέντευξή της:



Οι επικριτές λένε ότι η Ελλάδα έλαβε αρκετή βοήθεια και θα πρέπει να αποβληθεί από την ευρωζώνη. Θεωρείτε κάτι τέτοιο καλή ιδέα;

«Πρώτον, δεν το αποφασίζω εγώ αυτό. Δεύτερον, πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ είτε τα μέλη της Ευρωζώνης, είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσει (το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας) και να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα αναδιαρθρωθεί όπως πρέπει».

Στην Ευρωζώνη εμφανίζονται συνεχώς νέα εμπόδια. Η Φινλανδία π.χ. απαιτεί να παράσχει η Ελλάδα εγγυήσεις, προτού της χορηγήσει νέα βοήθεια Και άλλες χώρες θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Δεν αμφισβητείται έτσι ο μηχανισμός διάσωσης συνολικά;

« Όπως έχω αντιληφθεί, οι χώρες της ευρωζώνης επεξεργάζονται μια λύση, η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες κάθε χώρας ξεχωριστά. Δεν πρέπει να υπάρξει μια λύση κομμένη και ραμμένη μόνο στα μέτρα της Φινλανδίας, που δεν θα ταιριάζει σε καμιά άλλη χώρα. Είμαι σίγουρη ότι τα μέλη της ευρωζώνης έχουν συνείδηση της ευθύνης τους και θα βρουν μια λύση».

Η κ. Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε της διαπίστωσης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπορεί να έχει έλλειμμα ιδίου κεφαλαίου, που φτάνει μέχρι και τα 200 δις ευρώ.

«Γενικώς θεωρούμε αναγκαία την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, έτσι ώστε να ισχυροποιηθούν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κρίσης δημοσίου χρέους και της αδύναμης ανάπτυξης».

Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση του ιδίου κεφαλαίου είναι αναγκαία για να εμποδίσει και την περαιτέρω μετάδοση του προβλήματος. Αναφερόμενη στις δυσοίωνες προοπτικές, η επικεφαλής του ΔΝΤ συνέστησε «να προσαρμόσουν οι χώρες αναλόγως το πρόγραμμα λιτότητάς τους και να δρομολογήσουν μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη».

Όσον αφορά στις διευρυμένες αρμοδιότητες του EFSF, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε τη νέα ευελιξία του μηχανισμού, που έγκειται στην προστασία των τραπεζών, στη χορήγηση βοήθειας σε ρευστό στις χώρες που έχουν ανάγκη και στην επαναγορά ομολόγων από χώρες πληττόμενες από την κρίση.

Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται από τις αγορές, εφόσον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υποσχέθηκαν να κάνουν τα πάντα για την διάσωση του ευρώ.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: