17.9.11

Άτυπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με φόντο τις τουρκικές απειλές...


Παιχνίδια των Τούρκων με τη φωτιά για εξόρυξη φυσικού αερίου
Λευκωσία: H Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων αναφορικά με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, δηλαδή πετρελαίου και φυσικού αερίου, από τη θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Αυτό....
ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενημερώνοντας στη διάρκεια σύσκεψης τους αρχηγούς των κομμάτων. Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες λίγες ημέρες, όπως συναφώς προκύπτει από την ενημέρωση του Προέδρου προς τους αρχηγούς.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιασδήποτε κίνησης από τουρκικής πλευράς. Όπως ανέφερε, στην περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες κινούνται τρεις τουρκικές φρεγάτες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να παρενοχλούν. Είναι προφανές ότι θα προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες δυτικά της Κύπρου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις κινήσεις νορβηγικού πλοίου, το οποίο έχουν εκμισθώσει. Παράλληλα, ανέφερε πως στα κατεχόμενα έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες στρατιωτικού προσωπικού, γεγονός που σημειώνεται στη γενικότερη εικόνα των τουρκικών κινήσεων.

Η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την Αθήνα σε όλα τα επίπεδα (Πρωθυπουργού, Υπουργού Άμυνας και ΓΕΕΘΑ) και όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, όλες οι εξελίξεις παρακολουθούνται από κοντά.

Η κυρίαρχη άποψη τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων είναι πως θα πρέπει αναλόγως των εξελίξεων να προετοιμασθεί το έδαφος για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για καταγγελία της Τουρκίας αλλά και ενεργοποίηση των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λευκωσία παρουσιάζεται ικανοποιημένη με τη στάση ξένων κυβερνήσεων και αναμένεται ότι θα αποτελέσει το θέμα των απειλών ζήτημα συζήτησης στις επαφές του Προέδρου στη Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών είπε πως έγνοια όλων είναι μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, είτε αυτός βρίσκεται στο υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση εκτιμά πως από τους μέχρι τώρα χειρισμούς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια απρόσκοπτη άσκηση αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «νομίζω ότι όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της. Νομίζω ότι αυτό στέλλει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, τη θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: