5.9.11

Δύο σενάρια μετά τη ρήξη...


Το καλό σενάριο: τα βρίσκουμε με την τρόικα. Το κακό σενάριο: δεν παίρνουμε την έκτη δόση...
Ρεπορτάζ Ειρήνη Χρυσολωρά
Πλήθος σεναρίων, ακόμα και εκλογικών, γέννησε η ρήξη της κυβέρνησης με την τρόικα τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης. Τα καλά σενάρια προβλέπουν να πεισθούν οι δανειστές μας τις επόμενες ημέρες ότι δεν μπορεί να επιμένουν στη λήψη και...
νέων φορολογικών μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011.Για τον λόγο αυτό - για να πεισθούν δηλαδή οι δανειστές μας - η κυβέρνηση προχωρεί σε μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών το επόμενο δεκαήμερο. Ωστόσο, το κλίμα στην Ευρώπη - τουλάχιστον όπως διαφαίνεται από τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου - έχει βαρύνει και πάλι για τη χώρα μας. Σε αυτό το βαρύ σκηνικό, ουδείς μπορεί πλέον να αποκλείσει και τα κακά σενάρια - δηλαδή να υπάρξει αδυναμία συμφωνίας, κάτι που θα οδηγούσε σε παύση πληρωμών και αναγκαστικές εκλογές. Πάντως, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξόρκισε και πάλι την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες στην εφαρμογή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και η έλλειψη αξιόπιστης προετοιμασίας για τον προϋπολογισμό του 2012 με τα νέα μέτρα του, είναι οι δύο βασικές αιτίες για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και τρόικας, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες στις κρίσιμες συνομιλίες.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κληθεί να κάνει αγώνα δρόμου το επόμενο δεκαήμερο για να καλύψει αυτές τις ελλείψεις, προκειμένου να επαναληφθούν οι συνομιλίες και να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. Με βάση αυτό το καλό σενάριο, όπως επισημαίνεται, κυβέρνηση και τρόικα θα συμφωνήσουν όσον αφορά την επίπτωση της ύφεσης στο έλλειμμα του 2011 και δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα.
Αλλωστε, επισημαίνεται, η «απόσταση» ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά το ύψος των απαιτούμενων μέτρων είχε περιοριστεί στο τέλος σε 0,3% του ΑΕΠ ή 750 εκατ. ευρώ και, επομένως, θα μπορούσε να καλυφθεί αν η κυβέρνηση δώσει πειστικά δείγματα για την επίσπευση των συμφωνηθέντων μέτρων.
Υπάρχει όμως και το εναλλακτικό, κακό σενάριο, όπως επισημαίνεται.
Αν η Ελλάδα δεν δώσει τα δείγματα γραφής που οι εταίροι της περιμένουν το επόμενο δεκαήμερο, δεν θα μπορέσει η ευρωζώνη να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη των κρατών μελών της ούτε το ΔΝΤ στο Διοικητικό του Συμβούλιο την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο για τις επόμενες περίπου 25 ημέρες, τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών. Υπάρχει μάλιστα, αναφέρεται, πιθανότητα να αναλάβουν οι πιστωτές μας μόνο την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και όχι το τρέχον έλλειμμα, που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε πληρωμές μισθών δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεων και άλλων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Στη διμέτωπη προσπάθειά του, αφενός, να αποτρέψει την επιβολή μέτρων που θα επιτείνουν την ύφεση και να εφαρμόσει, αφετέρου, τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αναφέρεται εμμέσως σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ».Οπως επισημαίνει, η βαθύτερη ύφεση είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα όμως από αυτήν «υπάρχουν τα ήδη ψηφισμένα και ισχύοντα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και πολλά διαρθρωτικά ζητήματα, στα οποία οφείλουμε ως χώρα να δείξουμε καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό κάνουμε».
Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος επίσης στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο βοήθειας λέει: «Δική μας υποχρέωση να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων μας».
Δίνοντας ίσως ένα πρώτο δείγμα της κυβερνητικής προσπάθειας να επισπεύσει τώρα τις αποφάσεις που έχουν συμφωνηθεί, την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να προαναγγείλει την επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: