2.9.11

Φεύγει η τρόικα - διαφωνία με κυβέρνηση για νέα μέτρα...


Σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποφασιστεί πώς θα καλυφθεί η απόκλιση του 1% στο έλλειμμα...
Ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.
Πηγή της τρόικας, μάλιστα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί.
Σύμφωνα με... πληροφορίες οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τρόπο κάλυψης δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από 1% του ΑΕΠ καθώς η τρόικα ζητεί νέα μέτρα, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, μετατέθηκε η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση.

Κατόπιν τούτου τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα την Παρασκευή με σκοπό να επανέλθει μετά τη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε σύντομες διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο Παρίσι.

Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε μαζί τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: