23.9.11

ΚΥΠΡΟΣ: Η συγγενοκρατία στο δημόσιο καλά κρατεί!...


Γραπτή κασταγγελία στη Βουλή...
Λευκωσία: Σύνηθες φαινόμενο τείνει να καταστεί η εργοδότηση στην ίδια υπηρεσία ή Τμήμα δημοσίων υπαλλήλων που έχουν μεταξύ τους πρώτου βαθμού συγγένεια. Γεγονός, που απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία για αυτονόητους λόγους, εκτός και εάν δώσει τη... συγκατάθεσή του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, με βάση τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο, «κανένας δεν υπηρετεί σε Τμήμα, όπου υπηρετεί σύζυγος, τέκνο, αδελφός ή αδελφή αυτού, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου». Ωστόσο, αυτό το παράθυρο που αφήνει η κείμενη νομοθεσία, τους τελευταίους τρεις μήνες, χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι σχετικές καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, μιλούν για παράτυπες αποφάσεις και για «βόλεμα» δημοσίων υπαλλήλων.

Με βάση τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, μόνο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της εργασίας 26 δημοσίων υπαλλήλων κάτω από την ίδια στέγη, οι οποίοι έχουν μεταξύ τους σχέση πατέρα και γιου, πατέρα και κόρης, άλλοι είναι αδέλφια και άλλοι νυμφευμένοι. Οι περιπτώσεις δεν αποκλείεται να είναι και περισσότερες.

Αυτό αναμένεται να διαφανεί λίαν συντόμως, καθότι το γεγονός έχει περιέλθει εις γνώσιν βουλευτών, υπό μορφή καταγγελίας και όπως μας λέχθηκε, προτίθενται να ζητήσουν σε πρώτο στάδιο να ενημερωθεί γραπτώς η Βουλή για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Για να διαπιστωθεί, αφενός, η έκταση του φαινόμενου και, αφετέρου, κατά πόσο υπάρχει σχέση προϊστάμενου με υφιστάμενο, πέραν από τα όποια ηθικά ζητήματα εγείρονται.

Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης, θα επιχειρηθεί να αποσαφηνιστεί από τους βουλευτές και το τι ισχύει στις περιπτώσεις των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν με το καθεστώς του έκτακτου, καθώς υπάρχει σχετική καταγγελία που αφορά ζεύγος δημοσίων υπαλλήλων στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει, τουλάχιστον, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με επιστολή του προς τη Βουλή, «είναι αντίθετη με τις διατάξεις του Νόμου οποιαδήποτε ενέργεια για εξασφάλιση της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου». Στην προκειμένη περίπτωση, έκτακτη υπάλληλος υπηρετούσε σε Τμήμα του υπουργείου Παιδείας, όπου ο προϊστάμενος είναι και ο σύζυγός της.

Όταν η συγκεκριμένη υπάλληλος μονιμοποιήθηκε στη θέση, τότε και μόνον ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, για να συνεχίσει να εργοδοτείται στο ίδιο Τμήμα, έχοντας ως προϊστάμενο τον σύζυγό της.

Η περίπτωση, όμως, του υπουργείου Παιδείας, όπου υπάρχει και η σχετική καταγγελία δεν είναι και η μοναδική. Στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, παρατηρείται κάτι το πρωτοφανές, που σε κάνει να διερωτάσαι, κιόλας, πώς τα κατάφεραν.

Σ’ αυτή λοιπόν την κρατική υπηρεσία, εργάζονται 24 δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι μεταξύ τους πρώτου βαθμού συγγενείς! Ωστόσο, με απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε τη συνέχιση της εργοδότησης και των 24 στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίοι μεταξύ τους έχουν την εξής πρώτου βαθμού συγγένεια:

Σε οκτώ περιπτώσεις υπάρχει σχέση πατέρα και υιού, σε μια περίπτωση πατέρα και θυγατέρας, 10 υπάλληλοι είναι ανδρόγυνο και άλλοι δυο αρραβωνιασμένοι και υπάρχει και μια περίπτωση, όπου είναι αδέλφια...
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: