27.9.11

Χρυσόβουλα...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Πολλά νεότερα από το δυτικό μέτωπο. Πρώτο: το ΔΝΤ απαιτεί να λάβει γραπτώς τι ακριβώς πρόκειται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Γραπτώς και ενυπογράφως. Περίεργο. Αν δεν ξέρουν, τότε τι... συζητούν τόσο καιρό; Η πιο λογική εξήγηση είναι ότι οι τροϊκανοί θέλουν αυτή τη φορά να δέσουν την ελληνική κυβέρνηση με ένα χαρτί. Γιατί άραγε; Δεύτερο: η Κριστίν Λαγκάρντ είπε σε γάλλους δημοσιογράφους ότι «αν οι Ελληνες δεν θέλουν τη βοήθειά μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε». Δηλαδή; Αν το ξύσουμε λίγο προκύπτει ότι η τρόικα - ή τουλάχιστον το ΔΝΤ - αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει. Εκεί που μερικοί προτείνουν στην κυβέρνηση να τους διώξει, αυτοί θα φύγουν μόνοι τους. Τη συνέχεια δεν θέλουμε να την ξέρουμε. Τρίτο: από την έδρα του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών προεξόφλησε την έκτη δόση και την υλοποίηση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου, προβάλλοντας με σιγουριά ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα στο ακέραιο. Ποια μέτρα εννοούσε; Προφανώς όχι αυτά που ξέρουμε. Δεν ήταν ανάγκη να περάσει τον Ατλαντικό για να δηλώσει ότι θα τα υλοποιήσει.
Ας κάνουμε τη σούμα: το ΔΝΤ ζητάει επίσημες δεσμεύσεις και η κυβέρνηση τις παρέχει. Γιατί; Η πιο λογική εξήγηση είναι ότι είχαν αναληφθεί - στο πλαίσιο των επαφών κορυφής - υποχρεώσεις, πέρα από τα μέτρα που γνωρίζουμε. Δεν μιλάμε για φορολογίες και επιμέρους αλλαγές, αλλά για πιο σοβαρές τομές. Η τρόικα «τα πήρε» γιατί δεν προχωρούν τα βασικά. Δηλαδή; Απολύσεις μεγάλου όγκου δημοσίων υπαλλήλων για δραστική μείωση του κράτους. Πώληση δημόσιας περιουσίας για απευθείας μείωση του χρέους. Μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τώρα το θέτουν ως πακέτο και με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο σχέδιο Ανάν: «Take it or leave it». Γι' αυτό την απάντηση τη θέλουν με χρυσόβουλα.
Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση θέλει και κυρίως αν μπορεί. Πίσω από τη φινέτσα της Γαλλίδας υπήρχε εκνευρισμός και αμφιβολία. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήλθε από τη Νέα Υόρκη και ο Γιώργος Παπανδρέου φεύγει για τη Γερμανία προτάσσοντας αισιοδοξία. Μόνο που το σκηνικό παραπέμπει σε κάτι που είπε ο αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Κάμπελ: «Αισιοδοξία είναι να επιμένεις πως κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς - και αυτό να είναι αλήθεια».
enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: