20.9.11

«Μπρουτάλ»...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΔΕΘ ΧΩΡΙΣ ψιλοφασαριούλα στη συνέντευξη Τύπου είναι σαν πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό. Ενταση είχαμε φέτος και τις δύο Κυριακές. Στην περίπτωση της κυβέρνησης, η φασαρία ήταν εκτός αιθούσης εξαιτίας των διαδηλώσεων. Αλλωστε, για λόγους ασφαλείας μετακόμισαν τον...
Γιώργο Παπανδρέου στις αποβάθρες του λιμανιού και το πούλμαν με τις υπουργάρες γύρισε όλη την πόλη για να αποφύγει τις συγκεντρώσεις. Αντιθέτως, στην πρες κόνφερανς του Αντώνη Σαμαρά είχαμε μικροεπεισόδια εντός. Στο επίκεντρο ο Γιάννης Μιχελάκης.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι την Κυριακή υπάρχει πάντα εκνευρισμός. Οι λειτουργοί της ενημέρωσης έχουν το άγχος της σειράς. Σε μια συνέντευξη Τύπου που παίζει στην τηλεόραση κι έχει ένα τελετουργικό στοιχείο δεν είναι χωρίς σημασία ποιος θα ρωτήσει πρώτος ή έστω μέσα στην πρώτη πεντάδα, άντε δεκάδα. Ο φόβος φυλάει τα έρημα κι η καχυποψία βασιλεύει. Συναρτάται η σειρά με άτυπη συμφωνία για τις ερωτήσεις; Εχει κάνει κάποια συνεννόηση ο ρεπόρτερ ενός αντίπαλου μέσου; Ακόμη χειρότερα: έχει ο εκπρόσωπος Τύπου κάποιους ευνοούμενους;
ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ λόγο - ας μην το ψάξουμε πολύ βαθιά - οι συγκρούσεις αυτές είναι εντονότερες στη ΝΔ. Και μάλιστα εκδηλώνονται ανάμεσα στον εκάστοτε εκπρόσωπο και τα παραταξιακά ΜΜΕ. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με επικοινωνιακό εμφύλιο. Το ζήσαμε επί Θόδωρου Ρουσόπουλου. Κακό κλίμα με ορισμένους δημοσιογράφους υπήρχε από εποχής Ρηγίλλης. Τα πράγματα έγιναν όμως πολύ χειρότερα μετά το 2004 όταν η ΝΔ πήγε στην κυβέρνηση κι ο ίδιος στο Μαξίμου. Παντοδύναμος υπουργός Επικρατείας με πλήρη έλεγχο στα κρατικά ΜΜΕ, βρέθηκε ανάμεσα σε διάφορες γαλάζιες δημοσιογραφικές φράξιες. Οι μεν κατηγορούσαν τους δε ως παπαγαλάκια. Στο Διαδίκτυο - η ΝΔ έχει φυσική προδιάθεση στα blogs - η σύγκρουση γινόταν χωρίς γάντια και τα χτυπήματα ήταν πολιτικά ή επαγγελματικά, ενίοτε όμως και προσωπικά.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ πώς τελείωσαν όλα αυτά. Τα ΜΜΕ λειτούργησαν ως αρνητικός πολλαπλασιαστής στην υπόθεση Βατοπεδίου, που κόστισε στον Ρουσόπουλο την πολιτική του καριέρα το 2008. Πολιτική καριέρα ο Γιάννης Μιχελάκης δεν έχει καλοξεκινήσει. Και, βέβαια, εξουσία δεν έχει. Παρ' όλα αυτά, καβγά είχαμε την Κυριακή για το ποιος πήρε ερώτηση και με τι σειρά και ποιος δεν πήρε καθόλου. Είχαμε επίσης διάφορες παλιές καραβάνες του παραταξιακού Τύπου της ελληνικής Δεξιάς στο τραπέζι του Βελλιδείου. Ολα αυτά δεν είναι άσχετα με την άνοδο της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.
ΑΠΟ ΤΟΝ χώρο των παραταξιακών ΜΜΕ της ΝΔ προέρχεται και ο Μιχελάκης. Σε αντίθεση με τον Ρουσόπουλο. Εξ ου και αντιμετώπισε γκρίνιες, αμφισβητήσεις και μπηχτές χωρίς αναστολές. Ο καβγάς έγινε on camera και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ήταν επαρκώς «μπρουτάλ». Γιατί; Ισως γιατί ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Περισσότερο ίσως όμως γιατί είναι «μπρουτάλ» η εποχή. Κάτι που εκφράζεται και στη σχέση του νέου καθεστώτος της ΝΔ με τα ΜΜΕ.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: