28.9.11

Φοροσόκ με αποδείξεις...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Έλενα Λάσκαρη
Φοροσόκ προκαλούν στους φορολογούμενους τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για μεγάλη αύξηση στο ύψος των αποδείξεων δαπανών που πρέπει να συγκεντρώσουν για να δικαιούνται το 2012 το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με ...
δηλώσεις του χθες πυροδότησε σενάρια «τρελών» επιβαρύνσεων προαναγγέλλοντας κατακόρυφη αύξηση της αναλογίας του ποσού των απαιτούμενων αποδείξεων επί του δηλωθέντος εισοδήματος.
Στα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο υπουργός, αναφερόμενος στις αλλαγές που σχεδιάζονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ανέβασε το όριο των αποδείξεων ακόμη και στο 60% του εισοδήματος προκειμένου για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Σήμερα η αναλογία αποδείξεων-εισοδήματος είναι 25% με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ και αν ισχύσει στη πράξη το παράδειγμα του υπουργού μεγάλες κατηγορίες φορολογούμενων θα χάσουν το αφορολόγητο όριο, αφού θα είναι σχεδόν αδύνατον να συγκεντρώσουν αυτό το ύψος των αποδείξεων και θα επιβαρυνθούν παράλληλα με επιπλέον φόρο.
«Οι αποδείξεις δεν αφορούν το αφορολόγητο όριο, αφορούν το επίπεδο που πρέπει να φτάνεις με αποδείξεις, ανάλογα με τα εισοδήματά σου» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Δηλαδή, αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ, στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα προβλέπεται ότι πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις - ας πάρω ένα αισιόδοξο παράδειγμα γιατί μόνο 25.000 Ελληνες κάνουν δήλωση εισοδήματος άνω των 100.000. Μόνο 160.000 άτομα δηλώνουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Αν δηλώσεις 50.000 ή 60.000 ευρώ, πρέπει να έχεις αποδείξεις οι οποίες είναι 30.000, όχι 5.000 ευρώ». Οπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, με το 2011 να ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες και τις ισχύουσες μέχρι σήμερα διατάξεις να ορίζουν ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος, τέτοιου μεγέθους διεύρυνση των απαιτούμενων αποδείξεων θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των φόρων. Η ισχύουσα διάταξη (όπως ψηφίστηκε με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου) για αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος, προβλέπει ότι για το 2011 όποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες θα φορολογηθεί με συντελεστή 10% επί της διαφοράς.
Ετσι, αν υποθέσουμε ότι ο φορολογούμενος τον οποίο επικαλέστηκε ο κ. Βενιζέλος στο παράδειγμά του έχει εισόδημα 100.000 ευρώ και αντί για 60.000 αποδείξεις έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις 25.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 3.500 ευρώ (60.000-25.000=35.000x10%=3.500 ευρώ), στον βαθμό βεβαίως που εξακολουθήσει να ισχύει η ποινή του 10% όπως προβλέπεται σήμερα και δεν υπάρξουν αλλαγές και σε αυτό το σημείο.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν πάντως μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου ότι το παράδειγμα του υπουργού ήταν σχηματικό και παρότι σχεδιάζεται πράγματι σημαντική διεύρυνση του ποσού των απαιτούμενων αποδείξεων έναντι του ισχύοντος 25%, η διεύρυνση αυτή δεν θα φτάσει το 60%. Δήλωναν παράλληλα αδυναμία προσδιορισμού ακόμα και μιας τάξης μεγέθους αύξησης του απαιτούμενου ποσού καθώς, όπως έλεγαν, «δεν έχει εξεταστεί ακόμα το θέμα διεξοδικά»... Ασαφές είναι επίσης ποιες αποδείξεις θα «μετράνε», καθώς υπάρχουν σκέψεις να συνυπολογίζονται ακόμα και τόκοι στεγαστικών δανείων ή ιατρικές δαπάνες οι οποίες ως φοροαπαλλαγές θα κοπούν για τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια και θα διατηρηθούν μόνο για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα.

ΦΟΡΟΚΑΡΤΕΣ. Σαφές είναι πάντως ότι υπό τη δραματική πίεση αύξησης των δημοσίων εσόδων, οι αλλαγές θα έχουν ισχύ φέτος. Οπως είπε ο υπουργός, «το μέτρο αυτό θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011» ενώ η καταγραφή των αποδείξεων θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο: «Αυτές οι αποδείξεις θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές».
Οι «ηλεκτρονικές» αποδείξεις θα μπουν στη ζωή των φορολογουμένων από τη Δευτέρα, με την έλευση της φοροκάρτας ή κάρτας αποδείξεων η οποία θα διατίθεται από τις τράπεζες. Εφόσον τα καταστήματα είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα μηχανήματα POS για συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, με την κάρτα αποδείξεων θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές, χωρίς προσωπικά δεδομένα, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από το ατελείωτο χαρτοβασίλειο και τη βάσανο των προσθέσεων. Βέβαια ώσπου να μπορούν όλα τα καταστήματα να υποστηρίξουν τα χρήση της φοροκάρτας, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνδυάζουν χάρτινες και ηλεκτρονικές αποδείξεις...

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν και οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες επίσης θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα. Από το νέο «μαχαίρι» στο αφορολόγητο θα γλιτώσουν μόνο όσοι είναι κάτω των 30 ετών ή άνω των 65 με αποδοχές μόνο από συντάξεις, για τους οποίους ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε το αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ. Υψηλόβαθμο στέλεχος έλεγε χθες - παρότι ούτε στο μέτωπο της κλίμακας υπάρχουν αποφάσεις παρά μόνο σκέψεις επί του παρόντος - ότι στο πρώτο κλιμάκιο από τις 5.000 ευρώ έως τις 9.500 ευρώ τουλάχιστον (ανοιχτό παραμένει ακόμα το εύρος του πρώτου κλιμακίου) ο συντελεστής θα είναι «μάλλον 10%». Αυτό σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις θα είναι τουλάχιστον 700 ευρώ σε σχέση με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ίσχυσε για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010 (με αφορολόγητο 12.000 ευρώ) και τουλάχιστον 250 ευρώ για όσους απολαμβάνουν το υψηλότερο αφορολόγητο (9.500 ευρώ).
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: