7.9.11

Πυρετός αλλαγών σε όλα τα μέτωπα...


Η ασφυκτική πίεση της Ευρώπης οδήγησε την κυβέρνηση στην προώθηση όλων των μεταρρυθμίσεων «εδώ και τώρα»...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
Με μέτρα-εξπρές ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στο μπαράζ τελεσιγράφων που έστειλαν χθες οι ευρωπαίοι εταίροι, και κυρίως οι Γερμανοί, που ξεκαθάρισαν ότι αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει άμεσα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, δεν θα
πάρει ούτε ευρώ. Καθοριστικό στοιχείο στη λήψη των μέτρων, που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σκληρά, έπαιξε το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη ρήξη της περασμένης Πέμπτης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Οπως εξήγησε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, η λήψη των μέτρων είναι αναγκαία εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στη χώρα. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια», ήταν το μήνυμα που εισέπραξαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου από την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, και η έγκριση των μέτρων ήταν ομόφωνη, καθώς στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα τιμήσει την υπογραφή της στις συμφωνίες που έχει συνομολογήσει με τους δανειστές.
Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου - με αρχή το «ίση αμοιβή για ίσα προσόντα» και χωρίς τη θεσμοθέτηση «της προσωπικής διαφοράς» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας - που ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις σε έναν χρόνο - σε ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ακόμα, η κυβέρνηση προχωρεί αμέσως στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ... ξανανοίγει τα επαγγέλματα που είχαν μεν ανοίξει, αλλά με περιορισμούς, και προωθεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους παράγοντες, οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν, και πως καθοριστική ήταν και η συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, προχθές, κατά την οποία, όπως τώρα ομολογείται, ο ευρωπαίος αξιωματούχος συνέστησε «να τα βρείτε με την τρόικα, δεν έχετε άλλη επιλογή».
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: