25.9.11

Κρίσιμες επαφές στην Ουάσινγκτον...


Συνεχίζονται και σήμερα οι κρίσιμες επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον, με επίκεντρο την πορεία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, την υλοποίηση της συμφωνίας της... 21ης Ιουλίου και την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα αναμένεται να έχει η αποψινή συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στις 10:30μ.μ. (ώρα Ελλάδας), στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, ενώ θα έχει νέες συναντήσεις με ομολόγους του διαφόρων χωρών και στελέχη τραπεζών και μεγάλων οικονομικών οργανισμών. Ενδέχεται επίσης να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε χθες, μεταξύ άλλων, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρόμπερτ Χόρματς.

«Η Ελλάδα θα είναι πάντα στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και δεν θα πτωχεύσει ποτέ»

«Στις δηλώσεις όλων των αρμοδίων και υπευθύνων εκπροσώπων της ευρωζώνης υπάρχουν δύο σταθερά μηνύματα: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την ευρωζώνη, αλλά και πολλές άλλες χώρες και πέραν της ευρωζώνης», δήλωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μετά από σημαντικές επαφές που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα, σημείωσε πως «τώρα που η Ελλάδα παίρνει πολύ σημαντικές, σκληρές αποφάσεις, τώρα που ο ελληνικός λαός υποβάλεται σε νέες θυσίες πολύ σημαντικές, ανακτάμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας, δίνουμε απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό».

«Αρα» πρόσθεσε «υπάρχει μια σειρά γεγονότων που ακολουθείται: Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται, εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πραγματικά βιώσιμο μακροπροθέσμως ελληνικό δημόσιο χρέος, μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό το σχέδιο είναι καθαρό και υφίσταται. Εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε εμάς ευθύνη».

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, επισήμανε πως η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ γίνεται μέσα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στη διεθνή οικονομία και κυρίως εν μέσω αβεβαιότητας σε σχέση με την πορεία της ευρωζώνης. Χαρακτήρισε αυτήν την κατάσταση απολύτως αδικαιολόγητη, τόνισε πως δεν εναρμονίζεται με την ισχύ του ευρώ και με την οικονομική δύναμη των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης και σημείωσε πως για την Ελλάδα, αυτά είναι αρνητικά συμφραζόμενα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με Σόιμπλε

Κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με το Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Βενιζέλος έδωσε τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της. Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε πως «η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο της συνάντησης, μετά την ολοκλήρωση της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί το σκληρό δρόμο των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό γίνεται απ' όλους κατανοητό.

Σόιμπλε: Σε δέκα χρόνια θα ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα

Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε νέα παρέμβαση για την ελληνική κρίση, μετά τις υπόνοιες που άφησε την Παρασκευή περί πιθανής αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.

«Είναι ξεκάθαρο το γεγονός», είπε, «ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως νομίζαμε το 2010». «Είναι πιο πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα μια δεκαετία, παρά έναν χρόνο, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της». Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ «με κάθε κόστος». Η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση αν δεν σωθεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει την πολιτική της πίστη και δύναμη, φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της κυβέρνησής της στις διεθνείς προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας απαντώντας έτσι στην εσωκομματική κριτική που έχει δεχτεί για το θέμα. Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε φαινόμενο ντόμινο, ανέφερε σε περιφερειακή συνάντηση των μελών του κόμματός της.

«Κούρεμα» 50% προτείνει σύμβουλος της Μέρκελ

Την ίδια ώρα, μετά και τα ελληνικά δημοσιεύματα της Παρασκευής που έκαναν λόγο για εναλλακτικό σενάριο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με haircut (κούρεμα) των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, ο σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, Λαρς Φελντ προτείνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% έως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012. Σε συνέντευξή του πάντως στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» τάσσεται πάντως υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Όπως αναφέρει, «το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα δεν επαρκεί για να επικρατήσει μια σταθερή κατάσταση όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα. Οι ιδιώτες πιστωτές λαμβάνουν τώρα το 80% της ονομαστικής αξίας των τίτλων παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα στην αγορά έχουν χάσει το 50% της αξίας τους».

Λαγκάρντ: «Όχι» στη διάδοση φημών

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν θα υπάρξει «αλλαγή στρατηγικής» στην ευρωζώνη, απέναντι στην κρίση δημόσιου χρέους, με επίκεντρο την Ελλάδα.

«Δεν κάνει κανένα καλό η διάδοση φημών. Δεν δημιουργεί τη σταθερότητα (της διεθνούς οικονομίας), τη διασφαλιση της οποίας έχει ως ρόλο του το ΔΝΤ» τόνισε η κ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο.

Παράλληλα, κάλεσε τους ιθύνοντες στην ευρωζώνη «να υλοποιήσουν τη συμφωνηθείσα στρατηγική» και προέτρεψε τα εθνικά κοινοβούλια (της ευρωζώνης) να εγκρίνουν την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού FESF, όπως αυτή συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: