26.9.11

Δολιότητα...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας - καμιά 600ριά άνθρωποι - είναι μια κατηγορία καλοπληρωμένων εργαζομένων. Είναι και δεσμώτες των αιθέρων - χωρίς αυτούς τίποτε δεν πετάει με ασφάλεια. Και αυτοί τις ... τελευταίες ημέρες διαμαρτύρονται για θέματα του κλάδου τους. Δικαίωμά τους - ίσως να έχουν και δίκιο. Και δύο φορές δικαίωμά τους να κατεβούν σε απεργία. Σε απεργία όμως. Να την αποφασίσουν, να την ανακοινώσουν και να γνωρίζει ο καθένας ότι για ένα συγκεκριμένο διάστημα δεν θα υπάρχουν αεροπορικές μεταφορές.
Δεν κάνουν όμως αυτό. Επιλέγουν να παραλύσουν τα δρομολόγια με καθυστερήσεις 2-3 ωρών για κάθε πτήση. Το κάνουν συστηματικά από την Παρασκευή. Και καταδικάζουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ταλαιπωρία. Κανείς επιβάτης δεν φταίει. Και κανείς δεν μπορεί να τους λύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, τους υποβάλλουν στο μαρτύριο. Χωρίς προειδοποίηση. Χωρίς κανένα περιθώριο αντίδρασης. Το μαθαίνουν όταν φτάσουν στο αεροδρόμιο. Και δεν έχουν καμία επιλογή. Θα το υποστούν. Χωρίς καν να γνωρίζουν γιατί και για πόσο.
Οι απεργοί δεν θα υποστούν τίποτε. Γιατί είναι δήθεν απεργοί. Βρίσκονται κανονικά στη δουλειά τους, άρα δεν χάνουν τον μισθό τους. Απλώς περιορίζουν τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζουν σχολαστικά τους διεθνείς κανονισμούς. Ταλαιπωρούν τους άλλους, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμιά συνέπεια. Γιατί δεν βρίσκονται σε κανονική απεργία. Αυτό είναι αθέμιτο παιχνίδι εις βάρος των επιβατών. Ποιον άλλο πλήττουν; Την κυβέρνηση; Το πολύ πολύ να ταλαιπωρηθεί κανένας υπουργός που έτυχε να πετάει. Τις εταιρείες; Εχουν εισπράξει τα ναύλα τους. Συνεπώς πληρώνουν μόνο οι έλληνες και ξένοι επιβάτες - οι τελευταίοι έχουν και άλλες επιλογές για τα μελλοντικά ταξίδια τους.
Αυτός δεν είναι συνδικαλισμός. Είναι συντεχνιακή δολιότητα. Επίθεση εναντίον ανυποψίαστων πολιτών. Οποιος έχει κότσια να απεργήσει, να το κάνει ευθέως. Να αναμετρηθεί με την κυβέρνηση στα ίσια, όχι να την εκβιάζει βασανίζοντας άλλους. Να αναλάβει την ευθύνη του και να ασκήσει το δικαίωμά του χωρίς κόλπα. Δικό του θέμα να απεργήσει για όσο καιρό νομίζει. Αλλά όχι να κάνει καψώνι στους επιβάτες. Είναι σαν πετάει σε έναν έναν αυτό που έλεγε ο αμερικανός κοινωνιολόγος Ντάριν Γουέινμπεργκ: «Δεν έχει σημασία αν κερδίσεις ή αν χάσεις, σημασία έχει αν κερδίσω ή αν χάσω».
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: