16.9.11

Παιχνίδια των Τούρκων με τη φωτιά...


Αρχίζουν έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά της Πάφου...
Λευκωσία: Σε κινήσεις αντιπερισπασμού προχωρούν οι Τούρκοι σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις έρευνες Κύπρου και Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για εξόρυξη φυσικού αερίου. Οι κινήσεις αυτές συνδυάζονται με απειλές που εξαπολύει ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και σε πολιτικές ενέργειες που παραπέμπουν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η...
Τουρκία εξέδωσε χθες ΝΟΤΑΜ (ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους) για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή μεταξύ της Πάφου και της Ρόδου. Οι έρευνες, εάν και εφόσον πραγματοποιηθούν, αφορούν περιοχές πολύ κοντά στον Ακάμα (20 μίλια).

Σύσκεψη χθες στο τουρκικό ΥΠΕΞ, με συμμετοχή και Τ/Κ, αποφασίσθηκε να εξαγγείλουν συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η οποία θα υπογραφεί σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του νησιού.

Σήμερα φθάνουν ειδικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα για επεξεργασία των όσων αποφασίσθηκαν.

Την ίδια ώρα υπάρχει συντονισμός Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελλαδίτη ομόλογό του, Πάνο Μπεγλίτη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει τη στρατιωτική συνεργασία που έχει με το Ισραήλ ενώ προγραμματίζει άσκηση την ερχόμενη εβδομάδα ανατολικά της Κρήτης.

Η Εθνική Φρουρά βρίσκεται ήδη στον πρώτο βαθμό ετοιμότητας.

Αναλυτικά:

Πυκνώνουν οι τουρκικές κινήσεις για δημιουργία ενός πολεμικού κλίματος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εγκλωβισμένη σε μια πολεμική ρητορική η Άγκυρα στρέφεται εναντίον της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ ενώ παράλληλα προβαίνει και σε αντιφατικές ενέργειες. Στόχος να αποτραπούν οι έρευνες Κύπρου και Ισραήλ στην περιοχή για εξόρυξη φυσικού αερίου. ?Η Άγκυρα αποφάσισε κινήσεις αντιπερισπασμού, τις οποίες θα κλιμακώνει βαθμηδόν. Στόχος η δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Κύπρο. Η Τουρκία εξέδωσε χθες ΝΟΤΑΜ ( ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους) για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή μεταξύ της Πάφου και της Ρόδου.

Οι έρευνες θα διενεργηθούν σε ελληνικές και κυπριακές περιοχές ( 20 ναυτικά μίλια έξω από τον Ακάμα). Παράλληλα, αποφασίσθηκε σε σύσκεψη χθες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος( Οζερσάι) να εξαγγείλουν συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η οποία θα υπογραφεί σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του νησιού. Για το σκοπό προώθησης της απόφασης αυτής αναμένονται σήμερα στα κατεχόμενα, στελέχη των τουρκικών υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ). Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα η Άγκυρα υποστήριζε ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα ενώ θεωρούσε πως δεν μπορεί η Κύπρος να αρχίσει έρευνες εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, γιατί «ο φυσικός πλούτος ανήκει και στους Τ/Κ».

Στο πεδίο των προκλήσεων, τα τελευταία 24ωρα οι Τούρκοι στα πλαίσια άσκησης, έχουν «περικυκλώσει» το Καστελόριζο προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα. Επί του θέματος αυτού ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Βενιαμίν Νετανιάχου. Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, οι δύο κυβερνήσεις έχουν ενεργοποιήσει στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε προ δωδεκαημέρου ο Έλληνας ΥΠΑΜ, Πάνος Μπεγλίτης.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε και χθες ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «θα δει την αποφασιστικότητά μας. Οι φρεγάτες μας και τα πολεμικά μας πλοία θα βρίσκονται εκεί». Από την πλευρά του ο Μπαγίς δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα των χωρών. Πρόσθεσε δε ότι «εάν θέλουν, ΄΄ΤΔΒΚ΄΄ και ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαιο», κατά την έκφρασή του.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΠΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διόρθωσε χθες τις κάκιστες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη δήλωση της εκπροσώπου Βικτόρια Νούλαντ, η οποία υποστήριξε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου πρέπει να μοιραστούν ισομερώς («equally») ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Με γραπτή ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο της συνολικής λύσης του Κυπριακού, οι πηγές ενέργειας του νησιού πρέπει να διαμοιραστούν αναλογικά (equitably) μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Η διόρθωση οφείλεται σε παρέμβαση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στον πρώτο βαθμό ετοιμότητας η Ε.Φ
Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελλαδίτη ομόλογό του Πάνο Μπεγλίτη, με στόχο να συντονισθούν και να προετοιμασθούν για κάθε ενδεχόμενο. Στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πρώτο βαθμό ετοιμότητας ενώ στην Αθήνα προγραμματίζεται την ερχόμενη εβδομάδα άσκηση ανατολικά της Κρήτης. Με την άσκηση αυτή τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα βρίσκονται πολύ κοντά στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, στο οποίο θα αρχίσουν οι έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου.

Ο κ. Ηλιάδης έχει συναντηθεί και με τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ, ο οποίος συνοδευόταν από το στρατιωτικό Ακόλουθο και συζήτησαν τις τουρκικές προκλήσεις. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε πως η «Τουρκία επειδή ακριβώς δεν έχει επιχειρήματα, προσπαθεί να οξύνει τους τόνους και προχωρά σε ρητορικές απειλές».

Στο μεταξύ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ ολοκλήρωσε τις συναντήσεις και με τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημερώνοντάς τα για τις τουρκικές απειλές.

Σχετικά με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία πληροφορεί ότι η Τουρκία και η αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων θα συνάψουν «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας» το κυπριακό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «οι όποιες συμφωνίες της Τουρκίας με το ψευδοκράτος που σχετίζονται με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε οποιοδήποτε σημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά, είναι παράνομες και αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως παράνομη είναι η τουρκική κατοχή».
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: