16.9.11

Ακυρώσεις...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Τι βγήκε από την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί; Απλούστατα: τα αφεντικά της ευρωζώνης ζήτησαν να εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για να αποδεσμεύσουν τους... πόρους της 21ης Ιουλίου. Πρώτα η εφαρμογή μετά η αποδέσμευση. Ο έλληνας Πρωθυπουργός το υποσχέθηκε. Είναι η τέταρτη φορά επί τροϊκοκρατίας που γίνεται αυτή η δουλειά. Οι Ευρωπαίοι αξιώνουν να προχωρήσει η δημοσιονομική εξυγίανση, η κυβέρνηση παίρνει όρκους, μετά το πρόγραμμα πέφτει έξω, οι Ευρωπαίοι απειλούν να αποσυνδέσουν την ελληνική οικονομία από τον αναπνευστήρα - εσχάτως προσέθεσαν το ενδεχόμενο να την πετάξουν και από το νοσοκομείο - η κυβέρνηση καταθέτει ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο ξαναπέφτει έξω και εις άλλα με υγείαν...
Οτι στην Αθήνα το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε ηγεσία, ύφος και ρητορική δεν μετέβαλε τις διαθέσεις. Η κόπωση της κοινής γνώμης στις κοινοτικές χώρες για τη ραθυμία των ελληνικών Αρχών σπρώχνει τις κυβερνήσεις να αμφισβητούν όλο περισσότερο τις ικανότητες - και τις προθέσεις - των ελλήνων συνομιλητών τους. Στο κοινοτικό κέντρο, για κανένα από τα υπόλοιπα «γουρουνάκια» δεν μιλούν τόσο απαξιωτικά. Με την ευκαιρία: σε όποιον αναφερθεί στο κύρος της χώρας... μισό κιλό πιπέρι στο στόμα.
Οι προχθεσινές συστάσεις διαφέρουν σε κάτι. Πριν αυτά τα πράγματα γίνονταν από ολόκληρο το Γιούρογκρουπ, τώρα ανέλαβαν οι μεγάλοι. Επιπλέον η «αντιβασιλεία», ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί η γερμανοκίνητη «ομάδα κρούσης», ήδη κόβει κίνηση στα υπουργεία. Στο βάθος διακρίνεται η τάση να αποσυρθεί το ΔΝΤ στην περιοχή του και να δώσει περισσότερο... γήπεδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αυτά δεν αλλάζουν την ουσία. Οσο δεν υλοποιούνται τα δύο Μνημόνια - ή για να υλοποιηθούν τα δύο Μνημόνια - θα μεγαλώνει η μετακίνηση εξουσίας σε υπερεθνικά κέντρα με μοχλό τις δόσεις των δανείων. Η εθνική διοίκηση, από τους υπουργούς μέχρι τους ΟΤΑ, σταδιακά θα ακυρώνεται. Στον γαλλογερμανικό άξονα η αντιμετώπιση των ελληνικών κυβερνήσεων θα γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική. Αυτή τη φορά, είχε τη μορφή μιας τριμερούς τηλεσυζήτησης 25 λεπτών. Την επομένη θα μιλήσουν απευθείας με τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Το θέμα είναι αν θα μάθουμε ποτέ γιατί εκείνοι που μέχρι πρόσφατα μας θεωρούσαν ισότιμους εταίρους, τώρα μας αντιμετωπίζουν με την περίφημη ατάκα: «Αν χρειαστώ την άποψή σου θα σου την πω».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: