7.9.11

Κεραυνοί υπό την απειλή της τρόικας...


Υπό την απειλή της τρόικας το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στη λήψη δραματικών αποφάσεων. Επιταχύνονται συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Οι επιχορηγήσεις περικόπτονται δραστικά. Καθιερώνεται η εφεδρεία για ολόκληρο το Δημόσιο. Απελευθερώνονται πλήρως τα...

κλειστά επαγγέλματα. Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις με έμφαση στις επιχειρησιακές συμβάσεις


Τη "σημαία" των διαρθρωτικών αλλαγών για fast track "ανατροπές" στο Δημόσιο, στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και των κλειστών επαγγελμάτων, σήκωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση υπό την "απειλή" της τρόικας.

Νόμοι έχουν ψηφιστεί αλλά καθυστερούσε η εφαρμογή τους, άλλοι πρόκειται να ψηφιστούν ακόμη και εντός του Σεπτέμβρη και όλοι μαζί αποτελούν το νέο "παζλ", που, με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι αναγκαίο για να κερδηθεί η "τιτάνια μάχη"- έτσι χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την προσπάθεια που καταβάλλεται, ζητώντας από τους υπουργούς του συλλογική στήριξη των οριστικών και αμετάκλητων αποφάσεων.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε διαλόγους σε δραματικούς τόνους, λιγότερα "θεατρικά" στοιχεία, αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα, διαφωνίες σε επιμέρους θέματα και ένα "φινάλε" που προεξοφλεί ότι στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πάει με καλάθι βαρύγδουπων εξαγγελιών και φιλολαϊκό μανδύα.

"Πάμε "φουλ" για τις μεγάλες αλλαγές", τους είπε ο Γ. Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ανέλαβε να δημοσιοποιήσει δέσμη κορυφαίων αποφάσεων με απόλυτα κοντινό χρόνο για την εφαρμογή τους. Το πολιτικό πλαίσιο, σαφές: "Μην ασχολείστε με σενάρια περι εκλογών και συγκυβερνήσεων", ξεκαθάρισε ο Γ. Παπανδρέου, στέλνοντας ένθεν-κακείθεν αυστηρά μηνύματα.
Ειδικά για τους συμβολαιογράφους θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει «πλαφόν» ανώτατης αμοιβής
Ειδικά για τους συμβολαιογράφους θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει «πλαφόν» ανώτατης αμοιβής



Η συνεδρίαση "διεκόπη", σχεδόν στη μέση, όταν ο κ. Βενιζέλος εξήλθε της αιθούσης για να παρουσιάσει το "πλάνο" και ενώ από την Ευρώπη έρχονταν απανωτά μηνύματα με "τελεσίγραφα".

Το "παζλ"
Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε το "παζλ" των "ανατροπών". Ενδιαμέσως οι άλλοι υπουργοί συμφώνησαν στη συντεταγμένη πορεία, χωρίς να λείψουν και κάποιες ενστάσεις. Εργασιακή εφεδρεία για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους εκτός από τους μόνιμους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (αλλά "ναι" στο πριμ παραγωγικότητας), συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών (άρα "παράθυρο" στις απολύσεις), καθιέρωση του θεσμού του κρατικού υπαλλήλου και άλλα συναφή συνθέτουν τον "χάρτη" των αλλαγών στο Δημόσιο που ξέραμε μέχρι σήμερα. Αυτές και άλλες αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε νόμο-σκούπα που θα ψηφιστεί σε χρόνο άμεσο αλλά και απολύτως συνδυασμένο με τη στιγμή που θα πατήσει η ΕΕ το κουμπί για την εφαρμογή της "21ης Ιουλίου".
Εργασιακή εφεδρεία για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους εκτός από τους μόνιμους και καθιέρωση του θεσμού του κρατικού υπαλλήλου συνθέτουν μεταξύ άλλων τον «χάρτη» των αλλαγών στο Δημόσιο
Εργασιακή εφεδρεία για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους εκτός από τους μόνιμους και καθιέρωση του θεσμού του κρατικού υπαλλήλου συνθέτουν μεταξύ άλλων τον «χάρτη» των αλλαγών στο Δημόσιο

Και για τις ιδιωτικοποιήσεις; Το απόλυτο "γκάζι"! Εντός του 2011 θα ληφθούν έσοδα 5 δισ. ευρώ, ενώ εντός του Σεπτέμβρη θα εισπραχθούν από το πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. επέκταση ΟΠΑΠ, νέες άδειες, επέκταση σύμβασης παραχώρησης "Ελ. Βενιζέλος", ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ κ.ά.).

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την είσπραξη 28 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, ενώ "γυρνώντας" στη συγχώνευση-κατάργηση οργανισμών φορέων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε "εδώ και τώρα" αποτέλεσμα (π.χ. σε ΕΡΤ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ κ.α.).

Σε όσους δε Οργανισμούς δεν... μπορούν να περιγράψουν τις δαπάνες τους, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επί της ουσίας ότι κόβεται η "κρατική χρηματοδότηση".

ΝΕΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Ξανά... ανοίγουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα

Ανοίγουν εκ νέου όλα τα κλειστά επαγγέλματα μέχρι το τέλος του έτους. Ερχονται άμεσα νέες παρεμβάσεις σε επαγγέλματα όπως των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των φαρμακοποιών, των δικηγόρων, ενώ όπου υπάρχουν μακρινές προθεσμίες για το άνοιγμα ενός επαγγέλματος (βυτιοφορείς το 2013), αυτές καταργούνται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Υγείας θα προχωρήσουν εντός των προσεχών εβδομάδων σε αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, η τρόικα έχει προτείνει και το έχει συμπεριλάβει στο Μνημόνιο για τους συμβολαιογράφους να εκδοθεί υπουργική απόφαση, το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, που θα οδηγήσει σε μείωση της μέσης αμοιβής κατά τουλάχιστον 50%.

Παράλληλα, η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τα ζητήματα της απελευθέρωσης των κατώτατων αμοιβών στα επαγγέλματα των δικηγόρων και των μηχανικών.

Ειδικά για τους συμβολαιογράφους, θα πρέπει να εκδοθεί μία υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της αξίας μιας συναλλαγής πάνω από την οποία η αμοιβή τους για τη σύνταξη των συμβολαίων είναι η μέγιστη επιτρεπτή αμοιβή. Δηλαδή, με την υπουργική απόφαση θα ορίζεται "πλαφόν" ανώτατης αμοιβής. Για τις συναλλαγές κάτω από το ανώτατο αυτό όριο τιμής, η κατ' αναλογία αμοιβή καθορίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε "να εξασφαλίζεται σημαντική μείωση της μέσης αμοιβής τουλάχιστον κατά 50%". Η υπουργική απόφαση θα "μειώνει επίσης τις αμοιβές για τη δημιουργία εταιρείας, για τα αντίγραφα και για τις επιπλέον σελίδες".

6 + 1 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

1. ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Καθιερώνεται ο θεσμός του κρατικού υπαλλήλου, αποσύρεται η ιδέα της "προσωπικής διαφοράς". Επέκταση της εφεδρείας σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, σειρά συγχωνεύσεων / καταργήσεων φορέων και οργανισμών.

2. ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: "Γκάζι" για αποκρατικοποιήσεις ύψους 5 δισ. εντός του 2011.

3. ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ: Νέες ρυθμίσεις για συμβολαιογράφους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους. Πλήρης απελευθέρωση των ταξί.

4. ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ: Χρήματα τέλος για όλους τους φορείς που κρύβουν δαπάνες.

5. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Εμφαση στις επιχειρησιακές συμβάσεις.

6. ΝΟΜΟΣ-ΣΚΟΥΠΑ: Ολες οι διαρθρωτικές αλλαγές στη Βουλή με ένα ενιαίο νομοσχέδιο.

7. ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Ψήφιση εντός Σεπτεμβρίου, προαναγγελία δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Φόρων και Εισφορών.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Πυρά από την Αριστερά

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να ανταποδώσει με καταδίκη απεύθυνε το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση έχει το θράσος να εξαγγέλλει την ταχύτατη εφαρμογή των άγριων μέτρων του μεσοπρόθεσμου που τσακίζουν το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της νεολαίας και να καμώνεται ότι αμαρτάνει για το καλό τους". Σύμφωνα με το ΚΚΕ "Κυβέρνηση και τρόικα ήταν και είναι μαζί στην εξόντωση των λαϊκών δικαιωμάτων, έχοντας και τη συναίνεση της ΝΔ. Ο λαός πρέπει να συσπειρωθεί και να οργανωθεί για να τους αποκρούσει και να ανατρέψει την πολιτική τους. Αλλη ελπίδα δεν υπάρχει". Για απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου ? Βενιζέλου "να ξεπουλήσει τη χώρα και να ισοπεδώσει την κοινωνία" έκανε λόγο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη λαίλαπα που με αυτάρεσκο κυνισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών". "Με τα μέτρα που επαναλαμβάνουν ότι θα προωθήσουν, υποστέλλουν οριστικά τη σημαία της κοινωνικής αντοχής και αποδοχής", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: