6.9.11

Με κινητοποιήσεις ιδιοκτητών ταξί και κλειστά καταστήματα εστίασης το άνοιγμα της ΔΕΘ...


Με συγκεντρώσες των ιδιοκτητών ταξί και πορεία, πεζή, στο χώρο της ΔΕΘ αναμένεται να ξεκινήσει η 76η Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο, ενώ η Ομοσπονδία του κλάδου αναφέρει πως θα προσδιορίσει τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεων ανάλογα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Σε λουκέτο διαμαρτυρίας προασανατολίζονται οι...

ιδιοκτήτες καταστημάτων εστιάσης, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στον κλάδο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιαννακάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιοκτήτες ταξί από όλη την Ελλάδα, να συμμετέχουν σε συγκέντρωση που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου στο Ιβανώφειο. Αμέσως μετά θα κατευθυνθούν πεζή στη ΔΕΘ. Παράλληλα, ανάλογα με το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία του κλάδου θα προσδιορίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει οι ιδιοκτήτες των ταξί είναι η έκδοση αδειών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η έδρα των ταξί. Όπως εξήγησε, αν δοθούν ασύστολα άδειες, οι 40.000 οικογένειες των ιδιοκτητών ταξί θα οδηγηθούν στα όρια της φτώχειας ενώ πληθώρα οχημάτων θα κινούνται άδεια στις πόλεις.

Για το ιδιοκτησιακό, σχολίασε ότι 9 στους 10 ιδιοκτήτες έχουν ακριβοπληρώσει την άδεια και τόνισε πως αν αύριο τους ζητηθεί να την καταθέσουν στο κράτος θα γίνει μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Σε ό,τι αφορά τέλος την έδρα των ταξί, που θα προσδιορίζεται ανάλογα με τα όρια των Καλλικρατικών δήμων, ο κ. Γιαννακάκης προέβλεψε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των ιδιοκτητών ταξί ιδιαίτερα στην επαρχία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η πτώση του τζίρου των ταξί έφτασε το 50% στο νομό Θεσσαλονίκης και σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στις άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα συγκοινωνιών, Αντώνης Μπάμιατζης επισήμανε ότι δεν εστάλη από το αρμόδιο υπουργείο καμία εγκύκλιος με τις προϋποθέσεις χορήγησης νέων αδειών και σημείωσε ότι δεν εκδίδονται νέες άδειες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Λουκέτα διαμαρτυρίας» στα καταστήματα εστίασης

Παράλληλα, κλειστά αναμένεται να μείνουν το Σάββατο τα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.

Κατόπιν απόφασης του συλλογικού οργάνου του κλάδου, συστάθηκε ήδη επιτροπή πέντε ατόμων, τα οποία θα αναλάβουν να επισκεφτούν τα καταστήματα εστίασης του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων περιοχών «πόρτα-πόρτα» για να κινητοποιήσουν τους επιχειρηματίες και να τους πείσουν για την αναγκαιότητα συμμετοχής τους στην κινητοποίηση.

Τις παραπάνω αποφάσεις έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση των επιχειρηματιών του κλάδου την Τρίτη, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατορίων, Καφετεριών και Μπαρ του νομού, Παναγιώτης Γκόφας, διευκρινίζοντας ότι οι εστιάτορες ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 5%, αλλά και συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου διερευνούν νομικά το ενδεχόμενο να μην αποδίδουν τον αυξημένο ΦΠΑ στο κράτος, αλλά να τον καταθέτουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα για την επιβολή του, χωρίς ωστόσο να παρακρατούν οι ίδιοι τα χρήματα. Σχετική προσφυγή θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, 1.000 αφίσες, που θα εξηγούν τους λόγους της αντίθεσης των επιχειρηματιών στην επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ και στην αύξηση τιμών, που αναγκαστικά θα φέρει αυτός στα είδη εστίασης, πρόκειται να τοιχοκολληθούν τις επόμενες μέρες σε διάφορα σημεία στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση του συλλόγου (στις 17.00, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο), τα μέλη του θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο έναρξης κύκλου επισκέψεων διαμαρτυρίας σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς (πχ, ΙΚΑ και εφορίες), «ώστε να τους ζητάμε τον λογαριασμό για το πού πηγαίνουν τα χρήματα, που τούς δίνουμε μέχρι σήμερα μέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών»...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: