5.9.11

Άκερμαν: «Δυσοίωνο το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών»...


Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, στη διάρκεια συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, ο οποίος προέβη σε αρνητικές προβλέψεις σχετικά με το μέλλον του... τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη, ως επίπτωση της τρέχουσας κρίσης κρατικού χρέους.

Απευθυνόμενος σε κοινό τραπεζιτών υποστήριξε ότι «οι προοπτικές για τον χρηματοπιστωτικό τομέα γενικώς είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, καθώς η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα περιοριστεί ως επίπτωση τόσο της τρέχουσας κατάστασης, όσο και των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας».

Την ίδια στιγμή στις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης οι μετοχές του τραπεζικού τομέα σημείωναν πτώση τιμής με αποτέλεσμα οι σημαντικότεροι δείκτες να καταγράφουν απώλειες. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,76%, στις 5.385 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,52%, στις 3.069 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,56%, στις 5.209 μονάδες. Στο επίκεντρο της εικόνας αυτής, σύμφωνα με αναλυτές, είναι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης που θα αντιμετωπίσει ο τραπεζικός κλάδος ως απόρροια της τρέχουσας κρίσης κρατικού χρέους, μνεία της οποίας έκανε πρόσφατα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για "αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση" του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ.Άκερμαν ωστόσο, τυχόν υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική, καθώς «θα απειλούσε να καταστεί ένδειξη ότι οι πολιτικοί έχουν απωλέσει την πίστη τους στην επιτυχία του παρόντος μίγματος μέτρων».

Τέλος ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας προειδοποίησε ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε τερματισμό λειτουργίας εάν υποχρεούνταν να δεχθούν "κούρεμα" στην αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων που κατέχουν, στο βαθμό που έχει προταθεί από διάφορες πλευρές.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: