13.9.11

Ιαπωνία: Έκκληση για στήριξη από αντιπολίτευση για μείωση χρέους, αύξηση φόρων...


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοχισίκο Νόντα επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευσή του να μειώσει το δημόσιο χρέος και προειδοποίησε πως θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι, απευθυνόμενος συγχρόνως στην αντιπολίτευση για υποστήριξη στην αντιμετώπιση του πλήθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ...

χώρα του.

Ο Νόντα που είναι ο έκτος πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια (χρίσθηκε στις αρχές του μήνα) δεν διευκρίνισε τις πολιτικές που σκοπεύει να εφαρμόσει στον πρώτο λόγο του στην Βουλή αλλά επανέλαβε την ανάγκη κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα να κάνουν ότι είναι δυνατό για να δαμάσουν την ισχύ του γιεν που οδηγεί τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Ο 54 ετών πρώην υπουργός Οικονομικών ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα (με 60% των ψήφων) έξι μήνες μετά τη φυσική καταστροφή που άφησε πίσω της 20.000 νεκρούς ή αγνοούμενους προκαλώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα των τελευταίων 25 ετών. Και ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη θέσει υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ο Νόντα χρειάζεται τη βοήθεια της αντιπολίτευσης σε μία διαιρεμένη βουλή προκειμένου να διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση της μεγαλύτερης προσπάθειας ανοικοδόμησης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση υπερβαίνουν τα 130 δις δολ. και ο νόμος που θα την κατοχυρώνει θα υποβληθεί στη βουλή τον προσεχή μήνα.

Ο Νόντα επικαλείται την ‘ελπίδα και την υπερηφάνεια’ της χώρας ζητά την εποικοδομητική συμμετοχή και συναίνεση όλων των κομμάτων στη συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Επίσης τονίζει πως η χώρα δεν πρέπει να γίνει εσωστρεφής αλλά να δεθεί στενότερα με τις ΗΠΑ, ενώ καλεί την Κίνα να λειτουργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: