15.9.11

ΔΝΤ: Χωρίς απόφαση αλλά με γκρίνια Βραζιλίας-Ινδίας...


Εν μέσω πυρών από τους εκπροσώπους των αναδυόμενων οικονομιών (Ινδία, Βραζιλία κ.ά.) για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενημέρωσε χθες τα ... μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου για την πορεία του σταθεροποιητικού προγράμματος στην Ελλάδα.
Ησυνεδρίαση διήρκεσε περίπου 90 λεπτά και αποφασίστηκε να επιβληθεί πλήρης συσκότιση γύρω από το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο αξιωματούχος του ΔΝΤ προχώρησε σε μια λεπτομερή έκθεση και αξιολόγηση των οικονομικών εξελίξεων, ενώ τοποθετήθηκε και για τους λόγους για τους οποίους διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Ως σημείο τριβής μεταξύ Αθήνας και τρόικας κατέγραψε τη μη αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την προβληματική συμπεριφορά ορισμένων υπουργών. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τα οποία, όπως είπε, κινούνται προς τη «σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα «φιλόδοξα».

Ο κ. Τόμσεν, αμέσως μετά, δέχτηκε αυστηρές κριτικές από τον αντιπρόσωπο της Βραζιλίας, Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, και από τον Ινδό ομόλογό του, Αρβιντ Βιρμάνι. Οι προαναφερθέντες εστίασαν στο ότι το δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα «δεν είναι διαχειρίσιμο» και ότι τα πράγματα «πάνε από το κακό στο χειρότερο», γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι δεν είναι φερέγγυα και ότι δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Παράλληλα, εμφανίστηκαν αρνητικοί στην προοπτική το ΔΝΤ να πρέπει στο μέλλον να συμμετάσχει, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, σ' ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς τη χώρα.

Σε μια λιτή ανακοίνωσή του το Ταμείο ανέφερε ότι χθες στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Επίσης, το ΔΝΤ απέφυγε να προσδιορίσει το πότε ο Πολ Τόμσεν (σ.σ. πιθανότατα τη Δευτέρα) θα επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά διευκρίνισε ότι «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές, με στόχο την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης του προγράμματος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: